Terugblik
Alle inspecties en dagelijks onderhoud zijn conform planning uitgevoerd. Dit houdt in dat alle snoeiwerkzaamheden, boomveiligheidscontroles en maatregelen uit de BVC+ zijn uitgevoerd volgens plan. Het achterstallig onderhoud is sinds 2015 ingelopen doordat er structureel extra middelen beschikbaar zijn.
Vervanging en dunningen van lanen en structuren loopt achter op de planning. Door wijzigingen in het beleid heeft dit de uitvoering van de programmering stil gelegen. In 2020 is gewerkt aan de vertaling van de uitgangspunten van het nieuwe beleid naar de programmering van vervanging en dunningen van langen en structuren. Deze is nog niet gereed en zal verder in 2021 vorm krijgen.
Boomziektes zoals kastanjebloedingsziekte en essentaksterfte zijn ziektes die invloed hebben op het bomenbestand van Arnhem. Omdat er geen middel is om deze ziektes te bestrijden zijn we terughoudend met het aanplanten van deze soorten, zeker in lanen en structuren.
De toename in de plaagdruk van de eikenprocessierups heeft afgelopen jaren extra aandacht. De plaag is niet alleen tegen te gaan met bestrijding van de rups maar vooral ook naar manieren te vinden om de natuurlijke balans terug te krijgen.
Het areaal aan bomen neemt de afgelopen jaren toe. Dit is conform het beleid van Arnhem, de ambitie is om 10% verharding om te vormen naar groen en water. Dit houdt in dat er komende jaren nog meer bomen aangeplant zullen worden om deze ambitie te realiseren.