Trends en ontwikkelingen

Accent nota fiets

Met de Accentnota stellen we de nieuwe uitgangspunten voor de Arnhemse fietsambitie vast, zoals het concept netwerk van snelfietsroutes, de kwaliteitseisen en manier van aanpak. De nota verschaft enerzijds inzicht in de totale opgave, anderzijds is het te beschouwen als vergezicht.

De nota geeft de urgentie, maar geeft niet aan in welk tempo gewerkt er gewerkt moet worden aan uitvoering of welke routes prioriteit krijgen. Om dat duidelijk te krijgen is het voorstel te gaan werken met 4 jarenplan, de Fietsagenda Arnhem. Daarin worden een aantal snelfietsroutes met prioriteit geselecteerd, voorbereid en tot uitvoering gebracht. De omvang en snelheid waarmee dat gebeurd is afhankelijke van de uitgesproken urgentie, middelen en mogelijkheden tot regionale samenwerking en cofinanciering. Ons rol in de uitvoering is het adviseren in de uitvoeringsprojecten en het aansluitingen op het onderliggende fietsnetwerk. Daarbij lettende op samenhang van toekomstige projecten.

Strategisch plan verkeersveiligheid

Steeds meer provincies en gemeenten kiezen voor een ‘risicogestuurd’ verkeersveiligheidsbeleid: een proactieve aanpak om ongevallen te voorkomen door de belangrijkste risico’s in het verkeerssysteem aan te pakken. Bij risicogestuurd beleid kijken we naar specifieke risicofactoren – wegkenmerken, omstandigheden of gedragingen – die de kans op gevaarlijke verkeerssituaties kunnen vergroten. Op basis daarvan kunnen we de beleidscyclus ook op lokaal en regionaal niveau nog meer gestructureerd vormgeven.

Voor ons vertaald dat zich in advisering van projecten rekeninghouden met verkeerveiligheid vanuit een risico gestuurde aanpak.

Laadpalen

Het aantal elektrische voertuigen neemt sterk toe. Dat is goed nieuws want om de klimaatdoelen te halen moet ook de mobiliteitssector verduurzamen. In het regeerakkoord en het Klimaatakkoord staat dat uiterlijk in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos moeten zijn, d.m.v. batterij-elektrisch, rijden op waterstof of zonnecellen. Volgens prognoses die voortkomen uit het Klimaatakkoord is in 2030 de laadbehoefte van elektrische personenauto’s 7.100 gigawattuur (GWh). Om aan deze laadbehoefte te voldoen zijn landelijk naar schatting 1,7 miljoen laadpunten nodig. Voor Gelderland en Overijssel betekent dat een verwacht aantal laadpunten voor personenvoertuigen van 42.000 in 2020, ruim 125.000 in 2025 en 300.000 in 2030. De opgave is echter breder dan personenvervoer. Er zal ook een toename komen van het aantal elektrische bussen, doelgroepenvervoer, bestelauto’s, trucks, binnenvaartschepen, mobiele werktuigen en light electric vehicles (LEV’s), met elk hun laadbehoefte.

Dat vraagt om een forse uitbreiding van het aantal laadpunten en een slim, dekkend, toegankelijk en betaalbaar laadnetwerk. Een enorme opgave die ook een grote impact heeft op het elektriciteitsnet en de openbare ruimte. Vanuit beheer adviseren wij op de plaatsing van laadpalen, wat betreft locatie, parkeerdruk en sociale acceptatie. Tevens stellen wij een voornemen op met de laadpaallocatie voor de te nemen verkeersbesluit.

Deelvervoer

De gemeente Arnhem wil de parkeerdruk in de wijken in Arnhem verminderen. Door het toestaan van het aanbieden van deelvervoer in de vorm van elektrische deelfietsen, elektrische bakfietsen (beide binnen het eHubs-project) en het toestaan van deelauto's, komen we tegemoet aan een vervoersbehoefte in de wijken. Deze behoefte wordt anders ingevuld door het gebruik van eigen (tweede) auto. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het aanbieden van deelvervoer het aantal auto's in de wijken kan verminderen en zo de parkeerdruk zal verlagen.

Zero emissie deelvervoer levert een bijdrage aan de energietransitie. Het aanbieden van elektrisch deelvervoer zorgt ervoor dat inwoners van Arnhem meer vertrouwd raken met elektrisch rijden. Hierdoor zal de stap van fossiele auto naar elektrisch of waterstof-elektrische auto kleiner zijn. De elektrische auto's in Arnhem, en dus ook deelauto's en ander deelvervoer, worden gevoed met duurzame energie en op later tijdstip met lokaal geproduceerde duurzame energie. Op die manier speelt deelvervoer een rol in de energietransitie en draagt bij aan de doelstellingen van het programma New Energy made in Arnhem 2030.

Ook hier is de rol vanuit beheer, het adviseren op de locatie van de deelvervoer parkeerplaatsen. Hierbij wordt rekeningen gehouden met parkeerdruk en sociale acceptatie. Tevens stellen wij een voornemen op met de parkeerlocatie voor de te nemen verkeersbesluit.

Bereikbaarheid
 
De regionale context. Arnhem heeft een bijzondere plek in het Gelders landschap en in Nederland. De Rijn doorkruist de stad en verdeelt het in noord en zuid. Arnhem-Noord heeft hoogteverschillen en is bosrijk, Arnhem-Zuid ligt in de vlakke uiterwaarden. Economisch en geografisch gezien ligt de stad tussen de Randstad en het Ruhrgebied. Arnhem is de spil waar veel verkeer omheen draait. De stad ligt tussen de A50, de A12 en de A15 om en wordt in Arnhem-Zuid doorkruist door de A325/N325. Maar het netwerk mist een link; tussen de A15 en de A12 ontbreekt een deel A15. De Rijn en de IJssel hebben ook grote impact op het regionale netwerk. Er zijn slechts een beperkt aantal bruggen over de rivieren. Daar concentreert al het verkeer zich. Het regionale wegennet is niet robuust door deze hindernissen, incidenten hebben regionaal (zware) gevolgen. Het wegennet is daarnaast druk en zit op sommige wegen al aan de grenzen van de capaciteit. Er is weinig rek in het systeem.

De verkeersintensiteit op regionale wegen is sinds 2005 enigszins gegroeid, maar de groei is grillig (zie figuur). De ontwikkeling van het verkeer volgt economische ontwikkelingen, inclusief een dip na de economische recessies van 2008 en 2011.

Sinds 2014 is er een duidelijke groei van de verkeersintensiteit waar te nemen. De aanleg van het ontbrekende deel A15 biedt daarom voor nu een tijdelijke oplossing. Uiterlijk 2028 wordt volgens het verkeersmodel de grens van de capaciteit weer bereikt. Dan ontstaat er (weer) dagelijks file.

Vanuit beheer houden we in de advisering rekening met het bereikbaarheidsaspect van de woon- werklocatie in de stad.

Parkeren

Nota parkeernormen Arnhem 2020. De hierin genoemde programmadoelen kunnen worden samengevat als:

  • Het bieden van voldoende parkeerplaatsen,

  • Het stimuleren van duurzame mobiliteit,

  • Het bijdragen aan de leefbaarheid van/in de wijken,

  • Het voorkomen van verdringingseffecten

Hier brengen wij onze ervaring vanuit het verleden en heden in bij de op te stellen parkeernota.

Duurzaamheid

Door de verkeersomgeving zo in te richten dat er geen ernstige ongevallen kunnen gebeuren ontstaat duurzaam veilig wegverkeer. Wanneer er toch een ongeval plaatsvindt door de inrichting ervoor zorgen dat de schade beperkt blijft. Stimuleren van het fietsgebruik door aandacht voor comfortabele fietsroutes en fietsparkeerplaatsen. Stimuleren van het openbaar vervoer gebruik door aandacht voor bereikbaarheid van de haltes. Advisering voor laadpaallocaties en deelauto locaties.