Trends en ontwikkelingen

LED verlichting is nog steeds volop in ontwikkeling en ook in de toekomst wordt er dan ook veel innovatie op het gebied van verlichting verwacht. Verbeteringen op het gebied van de lichttechniek, sensortechniek en communicatietechniek volgen elkaar snel op. Vanuit lichttechniek zal er veel meer rekening worden gehouden met de omgeving. Led modules zullen zo ontwikkeld worden dat het licht alleen nog op de plek komt daar waar het nodig is. Hiermee wordt lichthinder en lichtvervuiling voorkomen en de verlichting daardoor veel minder invloed heeft op de ecologie. Er zullen in de toekomst nog betere varianten op de markt komen die energiezuiniger en beter dimbaar zullen zijn. Dit geldt voor zowel statische (vast dimprotocol) als dynamische (licht op maat) varianten.

We leven in een technologisch snel veranderde wereld. De openbare ruimte "verslimt" razendsnel en dat wordt steeds concreter. Nieuwe technologieën vormen daarbij de zintuigen, de ogen en oren, van de openbare ruimte. Door het toepassen van nieuwe technologie zoals sensoren, bestaat de mogelijkheid om op een andere manier de openbare verlichting in te richten. Met deze nieuwe technologie ontstaat de mogelijkheid om veel efficiënter te gaan verlichten in specifieke gebieden. Denk hierbij aan fietspaden buiten de stad. Deze fietspaden zijn met detectiesensoren zo te verlichten dat alleen het licht brandt als er gebruik van het fietspad wordt gemaakt, maar dit is natuurlijk ook toe te passen op de minder drukke nachtelijke uren in een woonwijk. Ook zijn er sensoren in verlichtingsarmaturen toe te passen die de verkeerswegen verlichten, waar het verlichtingsniveau op drukke tijden intenser kan/zal zijn dan op minder drukke tijden.

Het toepassen van deze nieuwe technologie zal ook het beheer van de openbare verlichting gaan vergemakkelijken. Door armaturen uit te rusten met communicatiemodules ontstaat de mogelijkheid deze armaturen op afstand te kunnen instellen. Dat geeft de mogelijkheid om lichtniveaus per armatuur, straat of wijk aan te passen als er klachten zijn over teveel of te weinig licht. Ook zullen storingen sneller gedetecteerd worden doordat armaturen zelf aangeven dat er een storing is.

Ook zijn er in de toekomst mogelijkheden om lichtmasten te gaan gebruiken in combinatie met andere vakgroepen zoals bijvoorbeeld veiligheid en mobiliteit. Denk hierbij aan combinaties met camera's, sensoren, laadpunten of het toepassen van 5G modules. Deze ontwikkeling betekent wel dat er dan 24/7 spanning het openbare verlichtingsnet van de betreffende groep moet staan.

Door het toepassen van LED verlichting en/of in combinatie met deze slimme technologie is er ook de mogelijkheid om een slag te slaan op het gebied van energieverbruik en de daaraan gekoppelde verminderde CO2 uitstoot.

De kennis van het effect dat openbare verlichting heeft op onze ogen is de laatste tijd flink toegenomen. Enkele bevindingen daarvan zijn dat de ooggevoeligheid afhankelijk is van het lichtniveau en de golflengte (licht kleur). De maximale ooggevoeligheid bij een lichtniveau typisch voor openbare verlichting is in verhouding met daglicht verschoven naar een kortere golflengte. De waargenomen hoeveelheid licht is afhankelijk van het lichtniveau, de lichtkleur en de leeftijd. Bij lichtniveau's die typisch zijn voor openbare verlichting zullen ouderen (50+) meer moeite hebben met het waarnemen van licht met een kortere golflengte. Hoe ouder de waarnemer is, hoe meer tijd zijn ogen nodig hebben om aan een zeker lichtniveau te wennen. Deze kennis met betrekking tot waarnemen biedt potentieel om een volgende kwaliteitsslag te kunnen maken op de huidige openbare verlichting. Dit kan door het aanpassen van de openbare verlichting op lichtniveau én kleur, op de omgeving en de mensen die daar gebruik van maken.