Prestatie-indicatoren

Veiligheid (verkeer en sociaal)

Gedurende de nacht (de donkere periode) draagt de openbare verlichting bij aan het waarborgen van de verkeersveiligheid en sociale veiligheid. Dit wordt bereikt door goed doordachte verlichtingsontwerpen en de daarop afgestemde beheer- en onderhoudstrategie. Bij het ontwerpen worden de landelijke richtlijnen voor openbare verlichting gehanteerd.

Energie

Om de jaarlijkse electriciteitslasten en de hieraan gekoppelde CO2 uitstoot van de openbare verlichting te verminderen, zoals vastgelegd in het Energieakkoord 2013, worden energiezuinige lichtbronnen (LED) met lange levensduur toegepast en wordt een deel van de verlichting tevens voorzien van dimmers.

Duurzaamheid

Als gevolg van het gebruik en weersinvloeden zijn materialen onderhevig aan slijtage en zullen deze na verloop van tijd een keer vervangen moeten worden. Om een optimale levensduur van de materialen te garanderen worden duurzame materialen toegepast zoals aluminium lichtmasten, stalen lichtmasten en aluminium LED armaturen.

Leefbaarheid

Leefbaarheid heeft betrekking op herkenbaarheid, de sfeer of het benadrukken van het bijzondere karakter van de openbare ruimte. Het bijzondere karakter van een ruimte kan zowel in de “donkere” als de “lichte” periode van de dag met behulp van de openbare verlichtingsmaterialen tot uitdrukking worden gebracht. Als voorbeeld kan gedacht worden aan het plaatsen van klassieke lantaarns in een monumentale of historische omgeving of aan plaatsing van eigentijds vormgegeven verlichting op een stedelijk plein of winkelcentrum. Bij de realisatie van een meer decoratief (sfeervol) georiënteerde verlichtingsinstallatie, zal de ter plaatse vereiste functionele verlichtingskwaliteit altijd als uitgangspunt blijven. Openbare verlichting kan sfeer verhogend werken door middel van een goed gekozen lichtkleur maar ook de mate waarin de omgeving wordt mee verlicht kan de leefbaarheid van de openbare ruimte verbeteren.