Maatregelen
In het beheer en onderhoud maken we een onderscheid tussen correctief, preventief en groot onderhoud. Correctief onderhoud richt zich op het dagelijks onderhoud zoals schades en storingen. Onder preventief onderhoud verstaan wij de onderhoudswerkzaamheden aan van tevoren overeengekomen installatieonderdelen. Deze werkzaamheden worden verricht volgens een vast onderhoudsschema. Denk hierbij aan lampvervanging, schilderen van lichtmasten en schoonmaken van LED armaturen. Bij gepland vervangen van lichtmasten en armaturen spreekt men over groot onderhoud. Via een Europese aanbesteding is al het onderhoud ondergebracht bij een onderhoudsaannemer en vastgelegd in een onderhoudscontract. Hiermee heeft de gemeente de continuïteit voor de uitvoering van het onderhoud geborgd.
Binnen het dagelijks (correctief) onderhoud worden de volgende werkzaamheden door de onderhoudsaannemer uitgevoerd:
-
verhelpen van lampklachten en kabelstoringen;
-
het veiligstellen van gevaarlijke situaties;
-
het opnemen en herstellen van schades ten gevolge van een aanrijding en vandalisme;
-
verhalen van kosten van aanrijdingschades;
-
het uitvoeren van onderhoudsactiviteiten (schoonmaak, incidentele vervanging van lampen, lichtmasten of armaturen, enz.).
Storingen en klachten worden in hoofdzaak op twee manieren geconstateerd: na melding van burgers en/of bv de meldkamer en door een regelmatige inspectie van de installatie. Storingen kunnen telefonisch of via internet gemeld worden. De meldingen worden geregistreerd in het meldsysteem en vervolgens aan de uitvoerende aannemer doorgegeven. Het verhelpen van gemelde of geconstateerde storingen aan verlichtingsobjecten, niet zijnde kabelstoringen, is erop gericht deze binnen maximaal 10 werkdagen te herstellen. Indien de doorlooptijd niet gehaald wordt, wordt in overleg tussen OVL-beheerder en onderhoudsaannemer een tijdelijke maatregel getroffen. Na gereedmelding door de aannemer worden de storingen in de storingmeldmodule van het beheersysteem afgemeld.
Het kabelnet waarop de Openbare Verlichting is aangesloten is in eigendom van de gemeente. Indien storingen in de openbare verlichting het gevolg zijn van storingen in het kabelnet zal de gemeente ook deze storingen moeten verhelpen. In geval van storingen met een bijzonder spoedeisend karakter die zich in de avond of nacht voordoen, bijvoorbeeld uitval van een hele wijk, een gebied of straat waarvan de gemeente gezien de veiligheid, de Openbare Verlichting zo snel mogelijk weer brandend wil hebben, moet de onderhoudsaannemer binnen 1,5 uur ter plaatse zijn. Andere voorbeelden van spoed zijn o.a. ontbrekend mastluikje (elektrisch gevaar), aangereden lichtmast en een armatuur hangend aan stroomdraad.
Binnen het preventief onderhoud worden de volgende werkzaamheden door de onderhoudsaannemer uitgevoerd:
-
Lampvervanging (remplace);
-
Schilderen van lichtmasten;
-
Reinigen van LED armaturen;
Voor het vervangen van lampen (remplace) wordt op basis van branduren van de lampen bepaald wanneer deze vervangen moeten worden. Het vervangen van lampen wordt in de periode tussen april en november uitgevoerd. Het schilderen van lichtmasten gebeurd alleen bij lichtmasten die af fabriek geschilderd zijn en worden om de ca. 7 jaar opnieuw geschilderd totdat de mast ca. 33 jaar oud is. LED armaturen worden eens per 7 jaar gereinigd. Bij groot onderhoud wordt er op basis van een meerjarenplanning gekeken welke lichtmasten en armaturen vervangen moeten worden. Als lichtmasten en armaturen de technische levensduur hebben bereikt, worden deze vervangen. Ook wordt er gekeken of er in de straten of wijk, waar groot onderhoud op de planning staat, het kabelnet vervangen moet worden. In straten waar armaturen aan overspanningen hangen, wordt bekeken of deze overspanningen, muurbeugels en opstijgpunten moeten worden vervangen. Bij het groot onderhoud wordt rekening gehouden met de planning binnen andere vakgroepen Openbare Ruimte, om zoveel mogelijk een samenloop van projecten te hebben.