Inleiding
Het beheerplan heeft betrekking op de trolleyinfrastructuur van de gemeente Arnhem, bestaande uit de technische ondergrondse en bovengrondse infrastructuur.
In tegenstelling tot de overige assets strekt de trolleyinfrastructuur zich ook uit over andere gemeentes namelijk Gemeente Renkum en Gemeente Rheden. Voor die delen van de infrastructuur op het grondgebied van de gemeenten Renkum en Rheden verzorgt Gemeente Arnhem de trolleyinfrastructuur.
Wat deze asset ook bijzonder maakt, is dat het opdrachtgeverschap van het openbaar vervoer is belegd bij Provincie Gelderland, terwijl Gemeente Arnhem eigenaar is van de trolleyinfrastructuur. De door de provincie gecontracteerde concessiehouder beheert de trolleyinfrastructuur, maar houdt zich behalve het operationele beheer ook bezig met beheer op strategisch en tactisch niveau.
Samen met het Strategisch Beheerplan Openbare Ruimte 2021-2024 vormt het beheerplan het kader voor het onderhoudsniveau wat binnen de gemeente Arnhem wordt nagestreefd.

Afbeelding; schematisch overzicht trolleylijnen
Het beheerplan Trolleyinfrastructuur 2021-2024 beschrijft de benodigde activiteiten en budgetten om het gewenste onderhoudsniveau te bereiken en te behouden. Dit beheerplan wordt eind 2022 geëvalueerd.
In dit beheerplan wordt dieper ingegaan op de volgende assets en activiteiten:
-
Het beheer van de trolleyinfrastructuur maakt onderdeel uit van de openbaar vervoers concessie van de provincie.
-
We krijgen inzicht in de organisatie van het openbaar vervoer in Arnhem.
-
We krijgen inzicht in het areaal van de trolleyinfrastructuur.
-
We zien dat de trolleyinfrastructuur om niet ter beschikking wordt gesteld aan de concessiehouder die die trolleyinfrastuctuur, gedurende de concessie, als een goed huisvader zal gebruiken.
-
We maken inzichtelijk dat het beheer van de trolleyinfrastructuur grotendeels wordt belegd bij de concessiehouder.
De volgende onderdelen zijn niet meegenomen:
-
We zien dat het beheer van de asset niet plaats vindt op 'boutjes, moertje, schroefje'-niveau maar op de stappen 'beheer en programmeren' en 'evalueren en bijsturen' en vertrouwen d.m.v. kwaliteitscontroles op de vakbekwaamheid van de concessiehouder.
Dit beheerplan geeft duidelijkheid in de complexe verhoudingen tussen alle stakeholders die zich op enigerlei wijze met deze materie bezighouden. Veelal gaat het over rollen, taken en verantwoordelijkheden. Daarnaast geeft het inzicht in de onderbouwing van de benodigde budgetten en beschikbare budgetten.
Voor de nabije toekomst lijkt het een reële optie dat de huidige trolleyinfrastructuur de basis zal zijn van een uitgebreide hoogwaardig openbaar vervoer netwerk dat volledig zero-emissie kan worden uitgevoerd. Goed beheer van de trolleyinfrastructuur is dus een vereiste voor het succes hiervan.