Trends en ontwikkelingen

Trolley 2.0 en E-bus 2020

Trolley 2.0-bussen zijn trolleybussen die een deel van de rit zonder bovenleiding op een accu kunnen rijden. In Arnhem zijn momenteel 2 (enkel gelede, 18 meter) trolley 2.0 bussen die circa 10 kilometer zonder bovenleiding kunnen rijden. Het opladen van de accu's vindt plaats tijdens het rijden onder de bovenleiding. Het innovatieve voordeel hiervan is dat er geen tijd verloren gaat voor tussentijds opladen of verplicht halteren bij laadstations, zoals andere batterij-elektrische bussen dat wel hebben.

Voor vervoersbedrijven geeft dit een voordeel in de exploitatie.

Afbeelding: oplaadpunt op Arnhem CS voor Trolley 2.0

Laadinfrastructuur (laatste ontwikkelingen)

Door Hermes is, als testopstelling, een Opportunity Charging Point gerealiseerd. Hiermee kan de trolley worden opgeladen, maar wordt ook de mogelijkheid geboden om op verschillende manier 600 volt gelijkspanning te laden. Het punt ligt aan de Coehoornstraat, een paar meter uit de gevel van het station. Het Opportunity Charging Pointis aangelegd in opdrach van Gemeente Arnhem, en betaald door de provincie.

Afbeelding: Opportunity Charging Point bij Arnhem Centraal

Afbeelding: detailfoto opportunity charging point

Remenergie

In Schuytgraaf wordt de vrijgekomen remenergie teruggebracht in het trolleynet en hergebruikt.

Hierbij is een systeem ontwikkeld dat de remenergie van trolleybussen op slaat in ondergrondse accu's. Vanuit deze accu's wordt een lader voor elektrische voertuigen gevoed.

Beperkingen wet- en regelgeving

Door huidige wet- en regelgeving kan de energie die opgeleverd wordt door het trolleynet alleen voor de concessiehouder worden gebruikt, gebruik door derden is nu nog niet mogelijk. Verwacht wordt dat op termijn een verruiming van de regelgeving plaatsvindt waardoor er meer mogelijkheden zullen ontstaan.

Toekomst

De trolleyinfrastructuur kan worden beschouwd als een energienet dat onafhankelijke energieverplaatsing mogelijk maakt. De gelijkstroom van het trolleynet kan bijvoorbeeld worden gekoppeld aan andere installaties met gelijkstroom zoals zonnepanelen en windturbines. In theorie zou de opgewekte energie op andere plekken weer kunnen worden gebruikt. Of dit daadwerkelijk technisch uitvoerbaar is zal verder moeten worden onderzocht.

Een dergelijk onafhankelijk elektriciteitsnetwerk dat met opgewerkte stroom zichzelf van stroom kan voorzien, is innovatief en zou kunnen leiden tot een uniek selling point van Arnhem. De gelijkrichterstations zijn daarbij de bouwstenen. Vanuit deze stations kunnen aftakkingen worden gemaakt naar andere voorzieningen en/of gebruikers en kan bijvoorbeeld medegebruik van het gelijkspanning/trolley net bij overcapaciteit mogelijk worden gemaakt.