Beheerkaders beleid

Bestuurlijke kaders

Het bestuur van de gemeente Arnhem heeft het beleidsveld Beheer Openbare Ruimte de volgende hoofddoelstelling meegegeven: Onze stad is een groene, levende, ondernemende en inclusieve stad!

Gemeentelijk beleid

Vertaald naar beheerdoelen komen we dan met woorden als goed bereikbaar, toegankelijke (functioneel), op orde (geen achterstand, zeker geen kapitaalsvernietiging), sober en doelmatig (mooi als het kan, maar altijd functioneel, we kiezen efficiënte beheermaatregelen), hogere ambitie voor centrumgebieden (differentiatie in beheer) samen met standaard waarden als veiligheid, imago etc. tot waarden waarop het risico in het beheer kan worden bepaald.

De Gemeente Arnhem heeft gekozen het areaal wegen in de openbare ruimte volgens onderstaand schema te onderhouden (conform CROW publicatie 323 - Kwaliteitscatalogus), mits de veiligheid in het openbaar gebied niet in het geding komt en er geen kapitaalvernietiging plaats vindt.

 

Centrum

Winkel centra

Wijken

Bedrijf terreinen

Bossen / parken

Hoofd infra

Fiets paden

 

Verhardingen

A

A

B/C/D*

B

B

B

A/B

*Voor asfaltwegen in de wijken streven we naar het voorkomen van kapitaalvernietiging (niveau B), voor elementenverharding (zoals klinkers en tegels) hanteren we niveau C en voor parkeervakken vinden we niveau D acceptabel.

Beeldkwaliteitsniveau wordt in de beeldkwaliteitscatalogus van CROW als volgt gedefinieerd:

 

Algemeen

Beeldkwaliteit

Technische kwaliteit

A+

Zeer goed

Prachtig

(zo goed als) nieuw

A

Goed

Mooi en comfortabel

Technisch dik in orde

B

Voldoende

Voldoende

Heel en veilig

C

Matig

Sober

Discomfort

D

Slecht

Verloedering

Kapitaalsvernietiging; functieverlies; aansprakelijkheidsstelling

De gemeente werkt via de onderhoudsprogramma’s permanent aan het schoon, netjes, heel en veilig houden van de openbare ruimte. In 2000 is geconstateerd dat de kwaliteit van de openbare ruimte structureel op een hoger niveau gebracht moest worden. Dit resulteerde in een inhaalslag, het programma Buiten Gewoon Beter (BGB). Omdat kwaliteitsverbetering een forse aanpak vraagt, is gekozen voor een wijksgewijze aanpak. Dit heeft direct consequenties voor het regulier beheer, een wijk die op basisniveau is gebracht, dient ook op basisniveau onderhouden te worden. Speerpunten bij het opwaarderen van het beheer van de openbare ruimte is, naast samenloop met andere projecten, het bereiken van een hogere beeldkwaliteit.

In het beleidsplan BGB is aangegeven wat de diverse kwaliteitsniveaus zijn, het basis-min niveau (C), het basisniveau (B) en het plusniveau (A). Dit is het uitgangspunt voor de kwaliteitsrapportage die in dit document is opgenomen. In de kwaliteitscatalogus (CROW pub. 323) wordt dit beeldend gemaakt.

In de accentnota Fiets heeft de gemeente Arnhem haar doelen beschreven omtrent het fietsgebruik in de stad. Door een goede fietsinfrastructuur willen we het fietsgebruik stimuleren. Het goed onderhouden van deze infrastructuur is van groot belang. Daarom is ervoor gekozen om onze hoofdfietsinfrastructuur op niveau A te onderhouden.