Trends en ontwikkelingen

Binnen de asset wegen zijn vele ontwikkelingen te verwachten de komende jaren. Dat heeft meerdere oorzaken. Enerzijds de klimatologische veranderingen. Anderzijds de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Hierbij valt te denken aan het terugdringen van CO2 uitstoot binnen de gehele keten, het hoogwaardige hergebruik van materialen (circulariteit) en het toepassen van hernieuwbare grondstoffen (bio-based).

Klimaatadaptie:

Het klimaat veranderd en dat merken we ook in Arnhem. Het weer wordt extremer. We hebben te maken met hele hete zomers. Dit heeft met name in Arnhem-Zuid als gevolg dat er inklinking plaatsvindt. Dat uit zich met name in verzakte asfaltfietspaden. Deze zijn veelal voorzien van een slappe fundering die het verder zetten en inklinken van de bodem niet kunnen opvangen.

Naast droogte komen ook extreme hevige regenbuien voor. De grote hoeveelheid water die in korte tijd valt moet worden afgevoerd. Traditioneel ging dat via kolken naar het riool. Nu proberen we dat ter plaatse vast te houden en in te infiltreren(bergen). Dat wordt in de toekomst alleen maar meer. Op deze manier proberen we klimaat adaptief ons onderhoud uit te voeren. Ook het verminderen van verhardingen nemen we mee. De gemeente Arnhem heeft de ambitie om 10% verhardingen om te zetten naar groen zoals omschreven in het Strategie Klimaatplan.

Duurzaamheid:

Op het gebied van duurzaamheid zit de GWW-branche niet stil. Zowel aan de productontwikkeling zijde als ook aan de kant van het ontwikkelen van machines worden er volop nieuwe technieken ontwikkelt. Dit juichen we alleen maar toe. De gemeente volgt de landelijke doelstellingen voor het terugdringen van CO2 en het bevorderen van circulariteit.

Dat betekend dat in 2030 50% van de CO2 uitstoot moet zijn gereduceerd en dat in 2030 50% van alle materialen circulair moeten zijn. Daar gaan we de volgende jaren uitvoering aangeven, zo ook in het beheer van wegen.

Daarom is in het nieuwe contract "Groot onderhoud asfaltverhardingen 2021-2024" een ruime plek gereserveerd voor het ontwikkelen en toepassen van duurzame asfaltmengsels en betonproducten.

Daarnaast is bij elke deelopdracht telkens de vraag hoe we dit onderhoud op een zo'n duurzaam mogelijke wijze kunnen aanpakken.

Energietransitie

De energietransitie heeft ook gevolgen voor het beheer van wegen. Er zullen de komende jaren veelvuldig werkzaamheden plaats gaan vinden in de ondergrond voor het aardvrij maken of het verzwaren van electriciteitsnetwerken. Hiervoor zullen verhardingen open gehaald worden, wat de kwaliteit niet ten goede komt. Daardoor is het van belang om deze werkzaamheden zoveel mogelijk te combineren met infrastructurele projecten.