Beheerstrategie
In dit wordt hoofdstuk wordt per (soort) wijk de beheerstrategie aangegeven. Immers is het beheer in het centrum van een andere orde dan op een bedrijventerrein.
Prestatie-indicatoren
Op basis van de beheer strategieën zoals in de vorige paragraaf zijn omschreven, kunnen we een aantal prestatie indicatoren bepalen om de genoemde doelstellingen te behalen.
Monitoringsstrategie
De gemeente Arnhem inspecteert 1x per jaar alle verhardingen in de stad. Deze inspectie vindt plaats op basis van de globale visuele inspectie zoals omschreven in "Handleiding globale visuele inspectie 2011" van het CROW.
Maatregelen
De gemeente Arnhem beheert haar wegen volgens de systematiek "Rationeel Wegbeheer" zoals door de CROW is beschreven.
Beheer cyclus
Het is belangrijk dat de complete beheercyclus wordt doorlopen, dus na inventarisatie de kwaliteitsmeting (inspectie), de maatregelbepaling, de beschrijving van de opdrachten, de uitvoering, het bijwerken van de inventarisatie en vervolgens weer de
Onderhoudscyclus
In de wegebeheersystematiek wordt er gebruik gemaakt van diverse gedragsmodellen voor diverse verhardingstypen, te weten asfalt, elementen en beton.
Planning en prioritering
Met het vaststellen van de Keuzenota 'integraal onderhoud openbare ruimte' in 2013 is er een nieuwe koers t.a.v. het prioriteren en programmeren van groot onderhoud en vervangingen ingeslagen.
Programmeren groot onderhoud
Het totale proces van prioriteren en programmeren van groot onderhoud en vervangingen in de openbare ruimte bestaat uit een aantal stappen en ziet er als volgt uit:
Tafel van beheer
Het voornaamste doel van de werkwijze 'Integraal onderhoud openbare ruimte' is het bundelen van verschillende maatregelen tot projecten (samenloop bepalen).
Taken, rollen en verantwoordelijkheden
Het beheer en onderhoud van wegen binnen de gemeente Arnhem wordt door meerdere functies ingevuld en op meerdere afdelingen. Er is onderscheid gemaakt tussen het operationele deel en het tactische deel.