Bestuurlijke kaders
Het bestuur van de gemeente Arnhem heeft het beleidsveld Beheer Openbare Ruimte de volgende hoofddoelstelling meegegeven: Onze stad is een groene, levende, ondernemende en inclusieve stad!
Daarvoor moeten de assets die deel uitmaken van het Stedelijk Waterbeheer op de juiste en vooraf afgesproken wijze beheerd en onderhouden worden. In het Gemeentelijk RioleringsPlan (2014 - 2018 en verlengd tot de invoering van de Omgevingswet) is als kader aangegeven dat het beheer realistisch, degelijk maar wel sober moet worden aangepakt en dat kapitaalsvernietiging wordt voorkomen. Dat wordt gedaan door riolering te vervangen in samenloop met groot onderhoud wegen als reparatie niet meer verantwoord is. Wanneer er geen samenloop/integraliteit is of kosten voor vervanging niet maatschappelijk verantwoord zijn wordt renovatie (relining)toegepast.
Bij het vaststellen van de maatregelen wordt rekening gehouden met de klimaatadaptatie (het DeltaPlan Ruimtelijke Adaptatie = DPRA), de "aanpak wateroverlast Arnhem Noord" door de Gemeenteraad vastgesteld (2015) en het circulair bouwen. De "aanpak wateroverlast Arnhem Noord" legt de richting vast die nodig is om Arnhem in de toekomst waterbestendig(er) te maken.