Riolering
In het GRP5 (2014-2021?) zijn de volgende doelstellingen opgenomen:
-
Rioolvervangingen worden zoveel als mogelijk in samenloop uitgevoerd.
-
Als samenloop niet mogelijk is worden riolen die binnen 5 jaar vervangen moeten worden autonoom aangepakt.
-
Als samenloop wel mogelijk is worden de rioleren die binnen 10 jaar vervangen moeten worden aangepakt.
-
Bij herstel of vervanging wordt een integrale afweging gemaakt voor de beste oplossing.
-
Bij het ontwerpen van maatregelen wegen de beheeraspecten zwaar.
-
De volksgezondheid en verkeersveiligheid wegen zwaar bij het vaststellen van maatregelen.
Ad. 1
Bij rioolvervangingen speelt de samenwerking, de integraliteit van projecten, tussen alle mogelijke disciplines niet alleen binnen maar ook buiten de Gemeentelijke organisatie een prominente rol. Samenwerking niet alleen om kosten te besparen en overlast voor de inwoners van de stad te beperken maar ook om het effect van de maatregelen te optimaliseren. Vaak geldt dat 1 + 1 > 2 is.
Samenwerken, het zoeken (en vinden van de integraliteit van projecten) is in Arnhem de "gewoonste" zaak van de wereld, iets waar wij in toenemende mate goed in zijn. In de afgelopen periode van dit GRP5 zijn veel projecten uitgevoerd. Waar geen integraliteit is, wordt zoveel als mogelijk gebruik gemaakt van technieken om de riolering van binnenuit te herstellen, het zo genaamde relinen. In eerste instantie gaan wij uit van vervangen in samenloop met groot onderhoud wegen als reparatie niet meer verantwoord is. Wanneer er geen samenloop/integraliteit is of kosten voor vervanging niet maatschappelijk verantwoord zijn wordt renovatie toegepast. Hiermee voldoen wij aan de doelstellingen van het beleid.
Ad. 2 en 3
De vervangingstermijnen van maximaal 5 en 10 jaar bij autonome c.q. samenloopprojecten wordt altijd gehanteerd bij de prioritering van projecten.
Ad. 4
Bij ieder project wordt gekeken of vervanging noodzakelijk of dat herstel mogelijk is. Hier wordt bij de prioritering rekening mee gehouden.
Ad. 5
De beheeraspecten wegen zwaar in het ontwerp van maatregelen. Toch zijn daar op een aantal aspecten verbeteringen mogelijk. Het gaat erom dat in het ontwerp de punten zoals in de Gids Openbare Ruimte aangegeven worden opgenomen en dat afwijkingen daarop altijd met de afdeling Programmeren worden afgestemd. Dit vraagt veel aandacht bij het toetsen van projecten.
Ad. 6
De aspecten volksgezondheid en verkeersveiligheid worden in de projecten steeds beter meegenomen. Dit uit zich in de integrale aanpak van wateroverlast (op basis van de aanpak wateroverlast Arnhem Noord) waarbij de (her)inrichting van de openbare ruimte een belangrijk gegeven is. Bij ontwikkelingen in het stedelijk gebied moet hier meer aandacht voor zijn.
De doelstellingen van het GRP zijn voor een belangrijk deel gehaald. Op aantal aspecten (beheeraspecten, wateroverlast) is nog verbetering nodig. Het is belangrijk om dit in het programma Stedelijk Waterbeheer (als opvolger van het GRP) te borgen.