Maatregelen

De basis voor het Stedelijk Waterbeheer is het beheersysteem. In het beheersysteem is de fysieke locatie en de toestand van de (meeste) assets vastgelegd. Dagelijks vinden er wijzigingen plaats die in het beheersysteem bijgehouden moeten worden. Om mutaties te kunnen doen moeten de gegevens daarvoor worden aangeleverd. Dit zijn de revisie (as-built) tekeningen en bij aanleg van riolering ook de video-inspecties. Het is van groot belang dat deze gegevens altijd en volgens de vastgelegde en afgesproken formats aan de beheerder wordt aangeleverd. De praktijk wijst uit dat dit lang niet altijd goed gaat. Het kost de beheerder veel tijd om de revisiegegevens te krijgen en controleren.

De maatregelen worden vastgesteld op basis van inspecties en naar aanleiding van calamiteiten.

Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen groot- en dagelijks onderhoud.

Bij groot onderhoud worden riolen vervangen of hersteld (relinen). Bij relinen wordt de riolering zoveel als mogelijk van binnenuit herstelt. Voor het groot onderhoud wordt een meerjarenplanning opgesteld voor de vrijvervalriolering, de gemalen en persleidingen. De overige voorzieningen worden in het dagelijks onderhoud, op basis van inspecties, calamiteiten of een, op basis van ervaring vastgesteld onderhoudsregime onderhouden. In een enkel geval is een calamiteit van zo'n grote omvang (Moerriool) dat deze naar het groot onderhoud wordt opgeschaald.

De maatregelen voor het groot onderhoud worden afgestemd met andere werkzaamheden in de openbare ruimte. Het betreft riolen die binnen 10 jaar vervangen moeten worden. Dat is breed en varieert van grootschalig onderhoud van de andere vakdisciplines, ruimtelijke plannen, werkzaamheden vanuit verkeer, de werkzaamheden van nutsbedrijven tot concrete ontwikkelingen in de stad. Door deze afstemming ontstaan de zogenaamde integrale projecten. Dit heeft grote invloed op de omvang van een project, de kosten en doorlooptijden. Hierdoor ontstaan kansen die voor alle partijen, maar vooral ook voor de burger van Arnhem voordelen biedt. Er moet zoveel als mogelijk rekening gehouden worden met toekomstige veranderingen in klimaat en techniek. Als er geen afstemming is worden rioleringsprojecten autonoom uitgevoerd. Het betreft de riolen dit binnen 5 jaar vervangen moeten worden.

De maatregelen om de kwaliteit van de vrijvervalriolering te waarborgen worden vastgesteld door middel van video-inspecties. Die kwaliteit is vastgelegd in het Gemeentelijk RioleringsPlan (GRP), straks het Programma Stedelijk Waterbeheer. Uitgangspunt is dat we uitsluitend riolen vervangen als dat ook echt nodig is en dat kapitaalvernietiging voorkomen wordt.

Naast de fysieke toestand van de riolering is ook het functioneren van de rioolsystemen van groot belang. Ook hier biedt het GRP de kaders op basis waarvan tot maatregelen besloten wordt. Uitgangspunt hier is dat hinder door water op straat geen reden is om maatregelen te nemen. Bij ernstige hinder is het nemen van maatregelen afhankelijk van de situatie (gevaar voor de volksgezondheid of verkeersveiligheid). Bij overlast worden altijd maatregelen genomen met de kanttekening dat, gelet op de geografische ligging van Arnhem Noord overlast niet altijd uit te sluiten is. Maatregelen worden vastgesteld met behulp van een hydraulisch rekenmodel van de rioolstelsels én de modellering van de bovengrondse afvoer van regenwater. Belangrijk onderdeel van de modellering is de validatie van de resultaten van het model met de werkelijk opgetreden situatie. Dit wordt in het Basis RioleringsPlan vastgelegd. Eventuele maatregelen om wateroverlast te verminderen moeten in eerste instantie in het bovengronds (het anders inrichten van de openbare ruimte) verwerken van regenwater gezocht worden.

De video-inspecties, de beoordeling daarvan en de vertaling naar maatregelen zijn van groot belang.

Belangrijk is dat het proces om tot maatregelen te komen objectief, controleer- en reproduceerbaar is.

Om dit te borgen zijn er beoordelingscriteria (zie bijlage 1) opgesteld. Zie hiervoor ook paragraaf 3.2, vrijvervalriolen.

In de onderstaande tabel is aangegeven welke arealen wij jaarlijks inspecteren/monitoren om de maatregelen op de stellen en het dagelijks onderhoud uit te voeren.

  

Jaarlijks

Object

Specificatie

Inspecteren en beoordelen en/of reinigen

Meldingen

Herstel & vervanging

Onderhoud

Vrijverval riolering1

Gemengd riool

16 km

   
 

vuilwaterriool

11 km

   
 

hemelwaterriool

11 km

   
 

hoofdriool

11 km

   
 

Overstortriool

6 km

   
 

kolkleiding

-

Aantal

  

Putten

Inspectieput

.. st

   
 

Valput

.. st

   
 

Overstortput (intern/extern)

.. st

   

Drainage

Drain

85 km

Aantal

  
 

Doorspuitput

82 st

Aantal

-

 
 

Uitmonding

-

 

-

 

Gemalen en persleidingen

Gemalen

60 st

   
 

Persleiding

1 km

  

-

Huisaansluitingen

     

Kolken en lijnafwatering

Kolken

38.891 st

Aantal

  
 

Lijngoten

11.583 m1

Aantal

  

IT-voorzieningen

Infiltratieputten

Incidenteel2

  

-

 

Infiltratieriool

Incidenteel

  

-

Watergangen / sloten

Sloten

52.000 m2

Aantal

  

Duikers en beekriolen

Duiker =>500mm  

? km

   
 

Duiker < 500mm  

Incidenteel

   
 

Beekriool

4.8 km

   
      

Fonteinen

Fonteinen

13 st

   
 

Drinkfonteinen

24 st

   

Drukriolering

Drukleiding

-

   
 

Pompputten

75 st

   

Randvoorzieningen

Bergingsvijvers

7 st

 

-

 
 

Helofytenvelden

2 st

 

-

 
 

Lamellenfilters

32 st

 

-

 
 

Bergingsriool

8 m

   

Overige voorzieningen

Kleppen

Aantal

 

-

 
 

Schuiven

Aantal

 

-

 
 

Wervelventielen

Aantal /2

 

-

 
 

Kneveldeksels

Aantal

 

-

 
 

Ontluchtingsdeksels

Aantal

 

-

 
 

IBA's

2

 

-

-

 

Real Time Control (RTC) en metingen

Aantal

   
      
  • 1 Jaarlijks wordt 55km vrijvervalriool geïnspecteerd. Maatgeven is het budget dat daarvoor in de onderhoudsbegroting is opgenomen: € 270.000,- (2020)..
  • 2 Incidenteel, in geval van slecht functioneren of bij samenloop.