Kwaliteit (beleving/beeld)
De kwaliteit van de riolering als afgeleide van de beleving van de inwoners van de stad kan je uitdrukken in de tevredenheid van de gebruikers gebaseerd op de afvoerzekerheid van het systeem.
De afvoer van het afvalwater in Arnhem werkt vrijwel altijd probleemloos. De inwoners kunnen in meer dan 99,99% van de tijd[1] hun afvalwater afvoeren. Er zijn geen ziektegevallen bekend die aan de riolering toegerekend kunnen worden.
En alhoewel de inwoner van Arnhem tevreden is over de riolering zijn er zorgen over het functioneren van de systemen die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van hemelwater. Deze systemen bestaan uit (delen van) de openbare verhardingen, groenstructuren, waterpartijen, het grondwater en de riolering.
Bij zware neerslag treedt, vooral in het noordelijk, op de stuwwal van het Veluwemassief gelegen sterk geaccidenteerde stadsdeel wateroverlast op. De riolering is hier slechts een klein onderdeel van het totale afvoersysteem.
In het Actieplan Wateroverlast is aangegeven dat wateroverlast niet opgelost wordt door de riolering daar op aan te passen maar door de openbare ruimte anders in te richten. Een taak (uitdaging) die bij iedereen die daar een rol (beheer, ontwikkeling) in speelt ligt.
Niet te vergeten is hier de verantwoording die de inwoners van de stad zelf hebben bij het tegengaan van wateroverlast. De Gemeente participeert in een platform (www.arnhemklimaatbestendig.nl) waarmee de inwoners informatie kunnen vinden over hoe zij aan de klimaatbestendigheid bij kunnen dragen en welke maatregelen zij op hun perceel kunnen nemen om wateroverlast te verminderen.
- 1 Bron: benchmark rioleringszorg 2013, stichting Rioned.