Positie van het beheerplan

Zoals in de omgevingswet is vastgelegd stelt de Gemeente een bindende Omgevingsvisie op waarin op hoofdlijnen de lange termijnvisie is opgenomen van de huidige kwaliteit van de fysieke leefomgeving, de ontwikkeling, het gebruik, het beheer, de bescherming en het behoud van het grondgebied en het integrale beleid voor de fysieke leefomgeving.

De Omgevingsvisie wordt operationeel gemaakt in programma's. In deze programma's wordt onder andere het beleid voor het beheer uitgewerkt. De programma's zijn bindend voor de Gemeente.

Het verdient aanbeveling om een programma Stedelijk Waterbeheer op te stellen als vervanging van het gemeentelijk rioleringsplan (GRP).

Hierin beschrijft de gemeente hoe zij haar zorgplichten voor stedelijk afvalwater, hemelwater en grondwater invult. Het programma Stedelijk Waterbeheer stimuleert de gemeente om het rioolstelsel op orde te houden en maakt aan burgers en bedrijven inzichtelijk wat zij op dit gebied van de gemeente kunnen verwachten. Ook bevordert het programma Stedelijk Waterbeheer een goede beleidsafstemming tussen Gemeenten en Waterschappen en maakt het de besteding van de rioolheffing transparant. In het nieuwe stelsel van de Omgevingswet neemt de gemeente haar beleid voor stedelijk waterbeheer op in haar omgevingsvisie. De maatregelen, zoals rioolvervangingsprojecten, komen in het programma Stedelijk Waterbeheer.

Het beheerplan Stedelijk Waterbeheer bestaat uit een strategisch deel dat aan moet sluiten op de (nog op te stellen) Omgevingsvisie van de Gemeente en dit tactisch deel dat als vervolg op het strategisch programma Stedelijk Waterbeheer invulling geeft aan het beheer en onderhoud van de assets in het Stedelijk Waterbeheer.