Inleiding
Het beheerplan heeft betrekking op het Stedelijk Waterbeheer in de gemeente Arnhem. Samen met het Strategisch Beheerplan Openbare Ruimte 2021-2024 vormt het beheerplan het kader voor het onderhoudsniveau wat binnen de gemeente Arnhem wordt nagestreefd.
Het beheerplan Stedelijk Waterbeheer 2021-2024 beschrijft het areaal, de kwaliteit van de verschillende assets, de wijze waarop deze worden beheerd en de kosten daarmee gemoeid zijn.
Dit beheerplan wordt eind 2022 geëvalueerd.
Dit beheerplan is gebaseerd op het "Beheerplan water en riolering gemeente Arnhem" (RBP), d.d. 26 april 2017 en het Basisrioleringplan (BRP+) voor Arnhem Noord (afronding in december 2020) en Arnhem Zuid (wordt opgesteld in 2021).
In dit beheerplan worden de volgende assets (en hun beheeractiviteiten) vastgelegd:
-
Vrijvervalriolering en putten.
-
Drainage.
-
Gemalen en Persleidingen.
-
Huisaansluitingen.
-
Kolken en Lijnafwatering.
-
Afkoppelvoorzieningen.
-
Watergangen/sloten niet in beheer bij de Waterschappen (waterkwaliteitsbeheerders).
-
Duikers en Beekriolen.
-
Fonteinen.
-
Drukriolering.
-
Randvoorzieningen (bergingsvijvers, helofytenfilters en lamellenfilters).
-
Real Time Control (RTC) en metingen.
-
Overige voorzieningen:
-
-
Terugslagkleppen.
-
Schuiven.
-
Wervelventielen.
-
Overstorten.
-
Kneveldeksels
-
Ontluchtingsdeksels
-
IBA's.
-
De volgende onderdelen zijn nog niet geheel meegenomen:
-
Nautisch beheer (havens, Rijn en nevengeul).
-
Dijkdoorbraakkolken / Immerlooplas, gedeeltelijk ook in beheer en onderhoud bij de vakgroep Groen.
-
Wadi's / bodempassages, gedeeltelijk ook in beheer en onderhoud bij de vakgroep Groen.
-
Grijsgoten, in beheer en onderhoud bij de vakgroep Wegen.
De onderdelen "nautisch beheer" worden, na het wegwerken van het achterstallig onderhoud, nog verder aan het beheerplan toegevoegd. Van de onderdelen dijkdoorbraakkolken/Immerlooplas, "wadi's/bodembassages" en "grijsgoten" wordt met de vakgroepen Groen en Wegen afgestemd hoe de samenhang tussen deze assets in het beheer gewaarborgd wordt.
In dit beheerplan wordt:
-
de beheerstrategie om de kwaliteit van de assets te waarborgen vastgelegd.
-
vastgesteld wat nodig is om het functioneren van de riolering te optimaliseren.
-
de noodzakelijke afstemming in de aanleg en het beheer van de verschillende assets aangegeven.
-
de samenhang tussen het beheer van de assets en de inrichting van de openbare ruimte vastgelegd.
-
aangegeven welke partijen in het beheer een rol spelen.
-
het budget dat voor het beheer nodig is onderbouwd.
Het beheerplan geeft aan hoe de Gemeente invulling geeft aan haar wettelijke taken en welke beheerstrategie gehanteerd wordt om de kwaliteit van de genoemde assets aan de gewenste onderhoudskwaliteit te laten (en blijven) voldoen. Daarnaast geeft het beheerplan inzicht in de strategie die nodig is om het functioneren van de riolering in samenhang met de oppervlakkige afvoer van regenwater zodanig vorm te geven dat de volksgezondheid gegarandeerd blijft en de wateroverlast verminderd wordt.
In de kern komt het erop neer dat, binnen het stedelijk waterbeheer, de riolering en inrichting van de openbare ruimte in samenhang goed moet functioneren om een gezonde leefomgeving en droge voeten te houden.
Daarbij moeten de kosten voor het beheer zo laag mogelijk zijn. Dat doen we door bij de start van projecten (in- en extern) onze kaders duidelijk neer te zetten (Gids Openbare Ruimte) en bij de uitvoering van (onderhouds)werken integraal te werken.
Maatregelen om wateroverlast te verminderen worden voor een steeds groter deel gezocht in de inrichting van de openbare ruimte. Dit heeft consequenties voor de inrichting en het beheer van deze openbare ruimte. Om deze reden wordt daar in dit beheerplan aandacht aan gegeven.
Het onderdeel van de beheerstrategie dat nodig is om de wateroverlast te verminderen is sterk afhankelijk van de inrichting en het beheer van de openbare ruimte en heeft daarom ook in de plannen van de beheervakgroepen Wegen en Groen een prominente plek gekregen.
Het verminderen van wateroverlast is echter niet uitsluitend een taak van de beheerder van de openbare ruimte. Ook bij de clusters "Gebiedsrealisatie en Vastgoed" en "Project- en Interimmanagement" ligt de verantwoording om de inrichting van niet alleen het openbare, maar ook van het particuliere terrein van meet af aan goed op de verwerking van regenwater af te stemmen.
Tenslotte, ook de inwoners van de stad hebben grote invloed op het ontstaan en tegengaan van wateroverlast en de aspecten hitte- en droogtestress zoals aangegeven in het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA). Het ligt buiten de scope van dit beheerplan om daar invulling aan te geven.
Uiteindelijk geeft dit beheerplan inzicht in de benodigde beheerstrategie om de gewenste onderhoudskwaliteit en het functioneren van de assets te realiseren en te behouden. Daarnaast geeft het inzicht in de onderbouwing van de benodigde en beschikbare budgetten.