Raakvlakken

Het punt waar alle verkeersmanagementsystemen samenkomen is de online verkeerscentrale. Dit een verzameling van applicaties waarmee het functioneren van de systemen op afstand gemonitord kan worden en de systemen ook op afstand mee bediend worden. Door een groot deel van de stad ligt een koppelkabel in beheer bij de vakgroep waar de installaties op worden aangesloten. Enkele installaties zijn middels een VDSL-verbinding of 4G router verbonden met het afgesloten VRI-netwerk. In bijlage 2 is het netwerk schematisch weergegeven.

Daarnaast bestaat een verkeersregelinstallatie natuurlijk uit meerdere objecten zoals een verkeersregeltoestel, masten, uithouders, lantaarns, drukknoppen, detectielussen en grondkabels. Net zoals een telkast detectielussen met grondkabels nodig heeft om informatie te krijgen over de passerende voertuigen.

De belangrijkste raakvlakken met andere disciplines waarbij we bij het beheer rekening mee houden staan in onderstaande tabel.

Vakgroep

raakvlak

Wegen

De detectielussen worden in het asfalt gefreesd. Bij aanpassing of onderhoud van de weg dient dit goed afgestemd te worden om storingen van de VRI te voorkomen.

De belijning op de weg en bij kruispunten wordt herstelt en aangebracht door de vakgroep wegen. Gezien de relevantie bij kruispunten dient dit voldoende onder de aandacht gebracht te worden bij deze vakgroep.

Verkeer

Zowel de verkeersmanagementsystemen als de vakgroep verkeer dragen bij aan dezelfde mobiliteitsdoelstellingen van de gemeente. Ook de expertise rondom verkeersafwikkeling op en rond kruispunten en oversteken is overlappend.

De belijning op en rond een kruispunt is belangrijk voor de geleiding van verkeer. Aanpassing van de belijning kan echter invloed hebben op de veiligheidstijden van het verkeerslicht. Een goed overzicht van de huidige belijning is ook nodig voor het opstellen van de digitale map waar de communicatie uitwisseling van de nieuwe generatie verkeerslichten met passerende auto's, bussen, fietsers en voetgangers (iVRI) op gebaseerd is.

De vakgroep verkeer beheert de bewegwijzering en bebording. Een deel van deze bewegwijzering en borden hangt aan VRI masten.

Parkeren

De beleidsdoelstellingen rondom bereikbaarheid en vindbaarheid van de parkeerlocaties zijn overlappend. De dynamische verwijzing en openstellen data van de parkeerlocaties is bij de vakgroep VRI belegd, het beheer van de locaties zelf bij de vakgroep parkeren.

Trolley/OV

Om de beleidsdoelstellingen met betrekking tot doorstroming te realiseren is afstemming onderling noodzakelijk. Daarnaast zijn er diverse combinatie van VRI masten met Trolleymasten. Ook zijn er lantaarns waar alleen aan gewerkt mag worden als de spanning van de Trolley leidingen af is.

Openbaar verlichting

Bij verkeerslichten wordt de openbare verlichtingmasten gecombineerd met de de VRI masten. Deze mast valt onder beheer van de vakgroep VRI. Het lichtarmatuur van de openbare verlichten valt onder de vakgroep openbare verlichting. De verlichting is aangesloten op de verkeersregelautomaat.

Kabels en leidingen

Aangezien er veel grondkabels nodig zijn voor het functioneren van de VRI is goede afstemming rondom werken in de grond noodzakelijk.

Na werkzaamheden moeten de tekeningen zo snel mogelijk geupdate worden ten behoeve van de WIBON (Klic-informatie)

Groen

Graafwerkzaamheden rondom bomen en groen kunnen leiden tot beschadigingen. Om bomen te sparen moeten graafwerkzaamheden afgestemd worden. Tevens moeten afspraken gemaakt worden over eventueel herstel

ODRA

De verkeerstellingen uit de VRI worden gebruikt voor het up-to-date houden van het regionale verkeersmodel dat als input wordt gebruikt voor het milieumodel