Monitoren

Meldingen/klachten

Een goede monitor van het aantal klachten en het type klachten bestaat nog niet. Het nieuwe meldingen systeem fixi maakt dit vanaf 1 januari 2020 wel beter mogelijk. De volgende meldingen komen het meest voor:

  • groentijd voetganger is te kort

  • deelconflict auto met fietser en voetganger is gevaarlijk

  • motorrijder/brommer/speedpedelec wordt niet goed gedetecteerd

  • rateltikker is niet aanwezi

Technisch

Gemiddeld hebben we de volgende hoeveelheid storingen per jaar:

  • 100 urgente storingen verholpen door 1e lijns onderhoudsaannemer

  • 150 urgente storingen verholpen door toezichthouder VRI

  • 100 niet urgente storingen verholpen door 1e lijns onderhoudsaannemer

  • 30 aanrijdingsschade

Eventuele tekortkomingen tijdens preventief onderhoud zijn allemaal verholpen behalve reparaties die de functionaliteit niet negatief beinvloeden en relatief duur zijn, zoals wachttijdvoorspellers naast de lantaarn voor fietsers.

Verkeerskundig

Het verkeerskundig beheer vindt voornamelijk reactief plaats op basis van klachten en proactief bij een vervanging van een verkeerslicht. De ambitie om ook preventief beheer uit te voeren heeft nog geen invulling gekregen. Dit kwam deels door de invloed van Corona in 2020. Grote verkeerskundige aanpassingen van de afgelopen 4 jaar zijn:

  • centrumring oost en Apeldoornseweg

  • Amsterdamseweg ter hoogte van de Schelmseweg en Heijenoordseweg

  • Eldenseweg, Hollandweg ter hoogte van het GelreDome met aanpassing van de scenariosturing voor evenementen

Momenteel is er nog geen goede monitoring van de prestatie indicatoren in relatie tot doorstroming. De komende tijd wordt invulling gegeven aan een dashboard waarmee deze gegevens wel eenvoudig inzichtelijk gemaakt kunnen worden. Vanwege de ouderdom van het huidige beleid is herziening hiervan noodzakelijk.

Financieel

Exploitatie

Het huidige budget voor VRI is voldoende voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Een grote onzekerheid is de toekomstige ontwikkeling van de iVRI en de exploitatie kosten. Daarnaast wordt geen rekening gehouden in de begroting met indexatie. Het exploitatiebugdet blijft voor jaren gelijk. Voor de korte termijn zal dit niet tot grote problemen leiden, maar op lange termijn leidt dit tot te korten op de begroting die wel zichtbaar zijn.

Het onderhoudscontract voor het DBSA staat op de exploitatie begroting van VRI. Dit systeem wordt echter niet door de vakgroep VRI beheert. Het zou logisch zijn om dit budget over te hevelen naar de daadwerkelijke beheerder.

Investering

Vanwege vervroegde vervanging van 9 VRI's met subsidie zal de komende jaren minder uitgegeven worden dan geraamd. Deels wordt dit bugdet gebruikt voor investering in elektronische sloten. Een herrijking van het benodigde bugdet is echter wel gewenst om overschotten te voorkomen.