Trends en ontwikkelingen
Technologische ontwikkelingen zoals meer informatie van en naar de weggebruiker door communicatie (bijvoorbeeld de i-VRI's) en de ontwikkeling van zelfrijdende auto heeft grote consequenties voor het beheer van de verkeersmanagementsystemen. Daarnaast gaan thema's als leefbaarheid en duurzaamheid een steeds belangrijkere rol spelen naast het thema bereikbaarheid (vitale economie). Dit is in het huidige beleid van de gemeente ook al terug te zien. De rol die de verkeersmanagementsystemen hebben op de bereikbaarheid van de stad is duidelijk. Echter ook beleid omtrent leefbaarheid en duurzaamheid heeft impact op het toekomstig beheer.
Consequenties van bovenstaande ontwikkelingen die wij nu verwachten zijn:
Technische ontwikkelingen
-
Ontwikkeling van Smart Cities waarbij meer data gedeeld wordt en communicatie tussen de verkeersmanagementsystemen en de weggebruikers plaatsvindt. Concrete voorbeelden zijn de komst van de iVRI met communicatie richting gemotoriseerd verkeer en op termijn ook langzaam verkeer en de open parkeerdata. Door meer informatie van de weggebruiker zijn meer mogelijkheden om nog effectiever te regelen. De systemen worden echter hierdoor wel complexer, waardoor de beheerskosten zullen stijgen.
-
Doordat meer informatie geboden wordt aan de weggebruiker ontstaat een spanningsveld tussen flexibiliteit en de verwachting van de weggebruiker. Bijvoorbeeld de tijd tot groen die een weggebruiker krijgt te zien mag niet (te veel) veranderen en moet geloofwaardig zijn. Het is dan niet mogelijk om ineens meer groen te geven vanwege en bus of een groep fietsers.
-
Aanbieders van navigatiesystemen hebben steeds meer informatie over de vertraging op het wegennet. Hierdoor kunnen ze beter individueel advies geven aan de weggebruiker. De invloed van route informatie die wij via wegkantsystemen leveren wordt daardoor steeds kleiner. In plaats van informatie via wegkantsystemen moeten wij onze adviezen (en wenselijke routes) openstellen voor de aanbieders van navigatiesystemen. Dit gaat zowel om parkeerdata, maar ook over wenselijke routes voor evenementen verkeer, calamiteiten et cetera.
Duurzaamheid
-
de drijfveren voor de keuze van materialen en producten zijn voornamelijk gericht op minimalisatie van de kosten. Hierdoor worden af en toe duurzame keuze gemaakt zoals de toepassing van LED’s, maar ook keuzes die qua duurzaamheid mogelijk niet het beste zijn. Gezien de trend in Arnhem richting duurzaam aanbesteden en uiteindelijk naar een energie neutrale stad, gaan we hier de komende jaren meer aandacht aan besteden zowel bij de vervangingsprojecten als het dagelijks beheer.
Leefbaarheid
-
de ontwikkelingen op het gebied van leefbaarheid hebben een relatief beperkte invloed op de verkeersmanagementsystemen. Het belang van duurzame vervoerswijze in de stad zal groeien. Hiermee zal de prioriteit in de regelingen mogelijk verschuiven van auto naar fiets. Dit kan echter nadelig zijn voor de bereikbaarheid en de economie. De afweging van belangen zal op bestuurlijk niveau gemaakt moeten worden en niet door beheer. De komende periode wordt de adviesrol van onze vakgroep richting bestuur belangrijker om de consequenties van bepaalde keuzes inzichtelijk te maken.