Doorontwikkeling beheer

Om goed te kunnen beheren is inzicht in het areaal en de oorzaken van storingen van groot belang. In 2020 is daarom een nieuw beheerssysteem aangeschaft waarmee het eenvoudiger is dit soort zaken bij te houden en achteraf te analyseren. Het komende jaar gaan we dit verder inrichten. Vragen die we met dit systeem willen beantwoorden zijn:

  • Hoeveel urgente en niet urgente storingen zijn er in het buitenwerk en in de automaat?

  • Wat is de trend in storingen en de automaat? Levert de iVRI daadwerkelijk meer storingen op dan een reguliere VRI.

  • Wat is de levensduur van een LED lantaarn?

  • Wat zijn de meest voorkomende storingen (welk onderdeel van de verkeerslichten?)

  • Inzicht in de life cycle cost van de gebruikt materialen

Het nieuwe meldingssysteem biedt een tool om dashboards te maken van de binnengekomen meldingen. Interessante vragen die mogelijk uit deze tool gehaald kunnen worden zijn:

  • Hoeveel meldingen zijn er verkeerskundig (senior beheerder)

  • Hoeveel meldingen zijn er technisch (directievoerder UAV en toezichthouder)

  • Top 5 van locaties met de meeste meldingen

  • Meldingen overzicht per verkeerslicht over de afgelopen 5 jaar (ten behoeve van verkeerskundige evaluaties)

De komende tijd wordt onderzocht of deze vragen beantwoord kunnen worden.

Samen met de beleidsmedewerkers van mobiliteit wordt de uitwerking van het huidige beleid in de regelstrategie voor de verkeerslichten geupdate waardoor PI's nog wijzigen. Vervolgens wordt het monitoren van deze PI's verder uitgewerkt.

Het verkeerskundig beheer zoals beschreven in dit beheerplan wordt vanaf 2021 opgepakt en verder vorm gegeven. Hierbij is het wel van belang dat de beperkingen van de lock-down door Corona minimaal zijn. Daarnaast wordt samen met de beleidsadviseurs van Mobiliteit bepaald op welke manier we de monitoring van de beleidsdoelstellingen verder vorm kunnen geven.

Aangezien binnen het team VRI nu onvoldoende tijd beschikbaar is om alle taken en verantwoordelijkheden uit te voeren is een prioritering en herverdeling van de taken nodig(zie paragraaf 8.1 voor een toelichting). Hierbij dient ook gekeken te worden naar welke taken intern binnen de gemeente opgepakt kunnen worden en voor welke taken een extra formatie plaats moet worden gezocht. Aandachtspunt hierbij is dat over 3 jaar de huidige directievoerder UAV met pensioen gaat.

Ook wordt het delen van data uit verkeerslichten steeds belangrijker. Hierbij moet goed omgegaan worden met eventuele privacy gevoelige data en de kwaliteit moet gewaarborgd worden. Deze rol is nu nog niet goed belegd. De kennis hiervoor is niet aanwezig binnen het VRI team. De relatie met de informatiemangers en gegevensmanagers van de afdeling Informatie wordt de komende tijd steeds belangrijker.