Evaluatie

Jaarlijks wordt het beheerplan en het beheerproces geëvalueerd waarbij specifiek gekeken wordt naar de omschreven PI's. Beperkte aanpassingen in het beheerproces naar aanleiding van deze evaluatie worden direct doorgevoerd. Grotere wijzigingen en een update van het beheerplan wordt pas gedaan indien er daadwerkelijke beleidswijzigingen of wetswijzigingen zijn die die impact hebben op het beheerproces. De grootschalige update wordt in ieder geval gedaan nadat een nieuwe coalitie gevormd is.

De afgelopen jaren heeft de focus gelegen op de integrale projecten, het advieswerk, de eigen vervangingen en het dagelijks technisch onderhoud. Deze taken worden goed opgepakt. Ook is de inzicht in het benodigde investeringsbudget verbetert waardoor een financiële bijsturing uitgevoerd kon worden in het meerjaren investeringsprogramma. Hierbij is een deel van het investeringsbudget ingezet naar exploitatie budget ten behoeve van proactief verkeerskundig beheer. Het resterende bedrag is ten bate gekomen voor de dekking van het bomenplan.

De volgende onderdelen krijgen echter nog te weinig aandacht:

  • Het verkeerskundig beheer wordt nog niet uitgevoerd zoals in dit plan beschreven staat ondanks dat extra budget beschikbaar is.

  • Inzicht in de kwaliteit van het areaal en de oorzaak van de storingen achteraf is zeer lastig. De storingen en de afhandeling worden nu in Excel bijgehouden. Het is niet eenvoudig om deze lijst te gebruiken als analyse tool achteraf.

  • De installatieverantwoordelijkheid en de daarbij behorende jaarlijkse NEN keuringen van de installaties is niet goed geborgd binnen de organisatie.

  • De monitoring ten aanzien van de beleidsdoelstellingen krijgt nog te weinig aandacht. Dit komt mede doordat goede (K)PI's ontbreken.

  • Het beheer van de energie aansluitingen.

Dit heeft te maken met onvoldoende capaciteit na het vertrek van de adviseur VRI in 2019, daarnaast wordt nu een deel van de financiële middelen ingezet voor inhuur van de projectleider. De huidige formatie (inclusief inhuur van de projectleider) is als volgt:

  • de senior beheerder VRI (vakgroep VRI)

  • projectleider VRI (2 dagen in de week, extern)

  • de directievoerder VRI

  • de toezichthouder VRI (stedelijk onderhoud)

Tevens worden een aantal taken opgepakt door een algemeen beheerder binnen de afdeling beheer. Om een groot deel van de taken van de extern projectleider en de zaken die nu blijven liggen is bijna een volledige formatieplaats gewenst, zeker wanneer een deel van de taken die nu bij de directievoerder/toezichthouder VRI liggen ook bij deze persoon worden belegd. In 2021 wordt verder nagedacht op welke manier het capaciteitsgebrek het beste opgevuld kan worden.

Op financieel gebied is een herrijking van het investeringsbudget nodig om overschotten te voorkomen. Daarnaast wordt gekeken of het budget voor DBSA naar de daadwerkelijke beheerder overgezet kan worden.