Doelstellingen

Met strategisch beheer wil gemeente Arnhem de openbare ruimte waarde gestuurd en toekomstgericht beheren, waarbij de gebruiker centraal staat. Met strategisch beheer wil men aan de hoofddoelen (waarden) uit het Coalitieakkoord 2018 - 2022 voor het beheer van de openbare ruimte bijdragen, namelijk: levendige en leefbare wijken, veiligheid, vitale lokale en regionale economie, bereikbare en aantrekkelijke stad, cultuur en toerisme.

De doelen voor de openbare ruimte zijn afgeleid van wet- en regelgeving, de missie van de gemeente, de speerpunten van het college van B&W, het coalitieakkoord en vigerende visie- en beleidsdocumenten. Om te beoordelen of aan de doelen worden behaald worden KPI’s (kern prestatie indicatoren) en PI’s (prestatie indicatoren) opgesteld en vindt met regelmaat monitoring, analyse en bijsturing plaats. Volgens het Besluit Begroten en Verantwoording (BBV) mag er geen achterstalligheid in beheer van kapitaalgoederen ontstaan. Uitgangspunt van het BBV is dat de begroting en jaarstukken allereerst voldoen aan de informatiebehoefte van de gemeenteraad.

Strategisch beheer is er op gericht te komen tot een gebalanceerde combinatie van uitbreidingen, wijzigingen, vervangingen en onderhoud. Door bekendheid met scenario’s van toekomstige uitbreidingen en wijzigingen kan men anticiperen met onderhoud en vervangingen. Om dit te kunnen doen is het essentieel actueel (detail)inzicht te hebben in:

Beheer

  1. Huidige gebruik van de infrastructuur;

  2. Beheerdata waaronder type, locatie, prestatie, conditie, installatiedatum en kosten van de infrastructuur;

Beleid

  1. Toekomstige ontwikkelingen in de stad;

  2. Toekomstig gebruik van en behoefte aan infrastructuur.

Dit inzicht is er veelal wel, alleen niet overal bekend of besproken met belanghebbenden van andere afdelingen. De inzichten van beleid willen we vertalen naar beheer, dit strategisch beheerplan is het instrument om dit vorm te geven. Daarnaast is de ‘Maptable’ het instrument om vervolgens de vertaling te kunnen maken tussen beheer en uitvoering. Afdeling Beheer speelt in het totale proces, van beleid naar uitvoering, een belangrijke rol. Het uitwisselen en met elkaar delen van de inzichten is van essentieel belang om strategisch beheer goed vorm te kunnen geven.