Bouwen en onderhouden

Projectleiding & Directievoering

In samenwerking met de afdeling Ontwerp worden opdrachtgevers, vanaf de eerste planfase, geadviseerd over de civieltechnische mogelijkheden binnen een project en aandachtspunten rondom de realisatie van projecten in de openbare ruimte. De medewerkers richten zich op aanbesteden van werkzaamheden en contractbeheer. De samenloop van activiteiten wordt door planners op elkaar afgestemd. Het blijft een aandachtspunt om voorgenomen renovatie van wegvakken goed op elkaar af te stemmen. Input van inwoners zijn belangrijk, maar kunnen niet altijd worden meegenomen. Het is uiteraard niet vanzelfsprekend dat aan alle wensen en verwachtingen (input) voldaan kan worden

Projectontwikkeling externe partijen

Het terugvertalen van gemeentelijke ontwerpeisen van de openbare ruimte door externe ontwikkelpartijen naar degelijke ontwerpen blijft een aandachtspunt voor beheerders. Het ontwerp van nieuwe wijken en voorzieningen wordt in vroeg stadium getoetst aan de eisen van de Gids Openbare Ruimte (GOR) waarin standaard eisen voor inrichting zijn vastgelegd.

Hiermee kan ‘beheerbewust ontwerpen’ en ‘ontwerpbewust beheren’ worden vormgegeven. Er blijft echter een spanningsveld bestaan tussen een degelijke gemeentelijke openbare ruimte en de belangen van projectontwikkelaars. Deze knelpunten bestaan voornamelijk uit dimensionering van wegprofielen, kwaliteitseisen van toe te passen materialen en assortimentskeuze en inrichting van groenvoorzieningen in nieuwe woonwijken.

Verbonden partijen en interne/externe partners

De gemeente neemt deel in diverse rechtsvormen, zowel publiek als privaat. Wanneer de gemeente zowel een bestuurlijk als een financieel belang heeft in een andere partij, is dat voor de gemeente een verbonden partij. Samenwerking met andere partijen is een manier om publieke taken uit te voeren die bijdragen aan het realiseren van de gemeentelijke doelstellingen. Deelnemingen in andere partijen brengen risico's met zich mee zowel bestuurlijk, maatschappelijk als financieel. Deze partijen worden als stakeholder benaderd bij relevante opgaven in de openbare ruimte.

Voor de regio Arnhem zijn dit de navolgende partijen:

Interne partners:

  • Wijkteams, Schouwgroepen en belangengroepen;

  • Groen Forum, Klimaatbestendig Arnhem; Triple Helix partners.

Externe partners:

  • Waterschap Rijn en IJssel, Rivierenland en Vallei en Veluwe;

  • Grondeigenaren zoals onder andere woningcorporaties, Provincie, Hoge Veluwe, Gelders Landschap, Staatsbosbeheer en buurgemeenten;

  • Provincie Gelderland.

Wijkonderhoud

Het onderhouden van het groen in de wijken, de bossen en parken, en het reinigen van en schoonhouden van de openbare ruimte, is het speerpunt van de afdeling Wijkonderhoud. De uitvoering daarvan doen we niet zelf, maar laten we doen. De afdeling is het eerste aanspreekpunt voor bewoners, bedrijven en de teams Leefomgeving. Zij kunnen met vragen over (groen)initiatieven en het beheer en onderhoud van de openbare ruimte terecht. Vervolgens zorgt de afdeling ervoor dat aannemers van groen en reiniging aan de slag gaan met de oplossing. Er zijn diverse serviceploegen die met name het groenonderhoud en het verwijderen van zwerfvuil uitvoeren.

Stadsdeelmanager

Er zijn vijf stadsdeelmanagers wijkonderhoud en één manager voor bossen en parken. Zij maken deel uit van de afdeling Wijkonderhoud en vanuit die rol zijn ze ook eerste aanspreekpunt voor beheerzaken. Zij geven leiding aan en houden toezicht op het dagelijks beheer en onderhoud in de openbare ruimte van de wijk. De stadsdeelmanager is vanuit de gemeente ook de schakel tussen bewoners en de aannemers die werken in opdracht van de gemeente. Elke stadsdeelmanager werkt samen met een of meer wijkopzichters. De wijkopzichter ziet toe op de dagelijkse uitvoering van het werk.

Stedelijk onderhoud

De uitvoering van het dagelijks onderhoud in de openbare ruimte op stedelijk niveau wordt door de afdeling Stedelijk onderhoud verzorgd. Dit betreft directievoering en toezicht bij projecten op het gebied van riolering & water, kabels & leidingen, verkeer, wegen, machinale gladheidsbestrijding, VRI, boomonderhoud, speel-voorzieningen, huishoudelijk afval. Allemaal zaken die wijkoverstijgend zijn. De uitvoering gebeurt door aannemers in opdracht van de gemeente. Naast dagelijks onderhoud verzorgt de afdeling technische aanpassingen, lost storingen op en behandeld klachten en meldingen. Er zijn twee serviceploegen die kleine reparaties verrichten op het gebied van wegen en riolering.