Beheerkader Instandhouding

Als beheerder van de openbare ruimte heeft de gemeente een algemene zorgplicht voor het handhaven en bevorderen van de veiligheid van de openbare ruimte. Hieraan geven zijn invulling door haar wegen, riolering, bomen etc. te inspecteren op technische kwaliteit. Hierbij wordt gedoeld op (wettelijke) normen en eisen die worden gesteld aan het technisch functioneren en de veiligheid van een object. Voor het Beheerkader Instandhouding wordt geen afwegingskader opgesteld want alle activiteiten die hieruit volgen zijn wettelijk noodzakelijk en vormen de ondergrens van het beheer van de openbare ruimte. Het leidende principe is ‘goed rentmeesterschap’:

  • Er wordt voldaan aan de relevante wet- en regelgeving;

  • Gemeenschapsgeld wordt verantwoord uitgegeven.

Meetbare kwaliteit openbare ruimte (beeldkwaliteit)

Met de basiswaarden geeft gemeente Arnhem aan wat de organisatie nastreeft met de openbare ruimte. Basiswaarden zijn stabiel en veranderen niet zo snel. Daarmee is dit de basis voor het bepalen van de beheerstrategie. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van de beeldkwaliteitsystematiek van CROW om te meten of de openbare ruimte kwalitatief op orde is. In deze systematiek wordt m.b.v. beeldmaatlatten vastgelegd aan welke beeldkwaliteit de openbare ruimte moet voldoen. In onderstaande tabellen wordt weergegeven hoe de beeldkwaliteit gemeten wordt (tabel 9) en welke kwaliteiten er voor de openbare ruimte door Arnhem zijn vastgesteld (tabel 10).

Beeldkwaliteitsniveau

Technische kwaliteit

Zeer goed

A+

(Zo goed als) nieuw; perfect onderhouden

Goed

A

Technisch goed in orde

Voldoende

B

Heel en veilig

Matig

C

Discomfort; enige hinder; veiligheid komt in het geding

Slecht

D

Kapitaalvernietiging; functieverlies; aansprakelijkheidsstelling

Tabel 4. Beeldkwaliteitsniveaus conform CROW Beeldkwaliteit Systematiek

Asset

Centrum

Winkelcentra

Wijken

Bedrijfsterreinen

Bossen/parken

Hoofdinfra

Fietspaden

Groen

A

A

B

C

B

C

B

  

Bomen

-

-

-

-

-

-

-

Speelvoorzieningen

B

B

B

B

B

  

Verhardingen*

A

A

C

D

B

B

B

A

B

Verkeerregelinstallaties

B

B

B

B

B

B

B

Verkeersvoorzieningen

B

B

B

B

B

B

B

Civieltechnische Kunstwerken

B

B

B

B

B

B

B

Beeldende Kunst

B

B

B

B

B

B

B

Openbare Verlichting

B

B

B

B

B

B

B

Stedelijk Waterbeheer**

B

B

B

B

B

B

B

Trolley Infrastructuur

A

A

B

-

B

B

-

Tabel 5. Overzicht vastgestelde beeldkwaliteit gemeente Arnhem

*  Toelichting beeldkwaliteit D bij verhardingen; deze beeldkwaliteit wordt toegestaan bij de parkeervakken in de woonwijken.

** Toelichting stedelijk waterbeheer, en specifiek voor riolering; de riolering wordt beoordeeld op basis van verwachte restlevensduur o.b.v. inspecties.

Gebiedsindelingen

In de openbare ruimte wordt onderscheid gemaakt in verschillende gebiedsindelingen. Denk bijvoorbeeld aan wegtypen, gebiedstypen en milieuzones. Verschillende gebiedsindelingen hebben verschillende prestatie-eisen. Zo is op een erftoegangsweg meer spoorvorming acceptabel dan op een stroomweg. De gebiedsindelingen zijn een afgeleide van de basiswaarden en beleidsthema’s.

De benodigde gebiedsindelingen voor de beheersystematiek worden vastgelegd in het beheersysteem en dit gebeurt zoveel mogelijk met behulp van de attributen en de domeinwaarden uit het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimtebeheersysteem (IMBOR).

In Arnhem wordt de gebiedsindeling gebruikt zoals weergegeven in tabel 5. De indeling is als volgt:

  • Centrum;

  • Winkelcentra;

  • Wijken;

  • Bedrijfsterreinen;

  • Bossen/parken;

  • Hoofdinfra;

  • Fietspaden.