Strategie per beheergroep

Dit strategisch beheerplan gaat over alle planmatige onderdelen van het onderhoud van de openbare ruimte die gerelateerd zijn aan de strategische beleidsopgaven die er liggen. Het plan beschrijft de momenten waarop beleidsdoelstellingen kunnen worden meegenomen in nieuwe aanleg of bij renovatie en herinrichting.

Elke beheergroep heeft in de praktijk met vernieuwingen en innovaties te maken. Dit betreft materiaalgebruik en ontwerpvormen. Bij vervanging van een kapitaalgoed wordt afgestemd of ambities en wensen op het gebied van duurzaamheid en leefomgeving kunnen worden meegenomen in de opgave. Met name bij wegen wordt gestuurd op veiligheid en het voorkomen van kapitaalvernietiging.

Om de assets goed te beheren en onderhouden wordt gebruik gemaakt van een beheercyclus, waarin verschillende vormen van onderhoud voorkomen. En waar het einde van de levensduur van een asset het vervangen/rehabiliteren van een asset wordt weergegeven. We kunnen bij de meeste assets denken, na de aanleg, aan:

  • Klein onderhoud;

  • Groot onderhoud;

  • Vervanging (of in het geval van wegen rehabilitatie).

In onderstaande afbeelding wordt visueel weergegeven hoe de onderhoudscylcus zich verhoudt tot de verschillende beeldkwaliteitsniveaus.

Afbeelding 12. Onderhoudscyclus assets in de openbare ruimte

Klein onderhoud

Klein onderhoud is het gedurende de levensduur van een kapitaalgoed onderhoud uitvoeren, waarbij kleine gebreken worden hersteld, dit wordt ook wel regulier of klein onderhoud genoemd. Klein onderhoud dient voor het in standhouden van bestaande kapitaalgoederen. Voorbeelden zijn het schilderen van een brugleuning, het dichten van gaten in de weg, het snoeien van dode takken in bomen.

Groot onderhoud

Groot onderhoud is erop gericht de (geplande) levensduur te behalen of te verlengen. Dit zijn onderhoudsactiviteiten die meerjaarlijks en planmatig uitgevoerd worden aan voorzieningen. Denk aan het overlagen van asfaltverharding, het herstraten van grotere stukken elementenverharding, het snoeien van de bomen, het bijzaaien van gras en het vervangen van beschadigde onderdelen aan bijv. meubilair na vandalisme. Deze activiteiten bieden een kans om circulair materiaalgebruik en overige duurzaamheidsdoelstellingen te verwezenlijken mits dit binnen de beheerexploitatie past of bijpassende middelen beschikbaar worden gesteld.

Vervanging

Het cyclisch vervangen van de voorzieningen van de openbare ruimte aan het eind van de levenscyclus behoort hiertoe. Hierbij kan worden gedacht aan het vervangen van een boom of een prullenbak of het vervangen van de riolering of de verharding inclusief de fundering. In de praktijk wordt veel cyclische vervanging opgepakt via projecten, zoals reconstructies.

Levensduurplanning van de beheergroepen voor de aankomende 40 jaar is van belang om prioritering van werkzaamheden in de openbare ruimte mogelijk te maken. De vervanging van riolering is in veel gevallen een aanleiding om de gehele buitenruimte te renoveren. Ook veroudering van bestrating van wijken uit de zestiger en zeventiger jaren kan een reden zijn om de buitenruimte te vernieuwen, niet zolang het nog aan de gewenste beeldkwaliteit voldoet.

De levenscyclus van kapitaalgoederen in de openbare ruimte ziet er op hoofdlijnen als volgt uit.

Afbeelding 13. Levenscyclus van een kapitaalgoed (asset)