Monitoringsstrategie
Benchmark Gemeentelijk Groen
De benchmark gaat over de kosten, oppervlakten, kwaliteitsgegevens, inzet personeel, materialen, overhead e.d. De cijfers kunnen worden gebruikt om het groenbeheer te vergelijken met andere gemeenten. De laatste rapportage is uit 2019, de resultaten staan in hoofdstuk 7 en bijlage 9.
Biodiversiteitsmonitoring
Vanaf 2021 wordt een nieuwe beleidsmonitoring opgestart waarin 14 groengebieden die een doorsnede vormen van het groen in Arnhem (living Labs) om de 5 jaar worden gemonitord op biodiversiteit. Doel van deze monitoring is een indruk van de ontwikkeling van de biodiversiteit in het openbaar groen in beeld te brengen.
Besteksmonitoring
De besteksmonitoring is bedoeld om te controleren of de aannemer het gevraagde beeldkwaliteitsniveau in het bestek haalt. Voor groen gebeurt dit voor onkruidbeheersing.
De afdeling WOH gebruikt een objectieve meetmethode om de geleverde kwaliteit van de aannemers te controleren. De Kwaliteitscatalogus Openbare Ruimte van de CROW vormt hierbij het uitgangspunt.
In deze kwaliteitscatalogus staan schaalbalken per beheergroep. Jaarlijks wordt bepaald welke beheergroepen met bijbehorende schaalbalken, gerelateerd aan het onderhoudsbestek, worden gemeten.
Vanaf 2021 wordt meer op A-locaties meten. Vanaf nu wordt op A-locaties 25% met een minimum van 10 locaties per stadsdeel gemeten. Op C-locaties wordt 10% van de meetvakken gemeten. Dit geeft een realistischer beeld van de locaties. Elke vier weken worden ca. 550 meetlocaties van 100 x 100 m in de stad beoordeeld. Deze worden door de computer willekeurig geselecteerd.
Parken - SNL Monitoring
Voor een deel van de parken ontvangt de gemeente SNL subsidie. De monitoring die voor de SNL subsidie verplicht is, wordt één keer in de zes jaar uitgevoerd. Deze wordt uitgevoerd door de bosgroep Midden Nederland en bestaat uit een globale monitoring van de bosstructuur, broedvogels, ruimtelijke condities en het opvragen van de stikstofdepositie.
Monitoring burgertevredenheid, staat van de stad.
De gemeente Arnhem monitort tweejaarlijks de leefbaarheid en veiligheid in Arnhem tot op wijkniveau waarin ook de waardering voor het groen gevraagd wordt. Sinds begin 2020 worden meldingen over de openbare ruimte bijgehouden in Fixi, door vanaf nu elk jaar deze meldingen over het groen te vergelijken kan dit inzicht geven in de aandachtspunten voor het groenbeheer. De resultaten staan in hoofdstuk 7.