Maatregelen
Registratie/Beheersysteem
De grafische gegevens van het groen worden opgenomen en bijgehouden in een beheersysteem. De bijhorende administratieve gegevens worden opgenomen in een groenbeheersysteem. De groenbeheerkaarten worden opgesteld op basis van de BGT Basis Grootschalige Topografie van Arnhem.
De mutaties waarbij oppervlaktes wijzigen worden in eerste instantie beoordeeld door de afdeling Team Basisgegevens. Mutaties zonder oppervlakte wijzigingen worden direct door de databeheerder verwerkt in het beheersysteem en de beheerkaart. Grafische mutaties (oppervlaktewijzigingen) moeten eerst opgenomen worden in de BGT en indien nodig, moeten deze ook eerst ingemeten worden. Deze mutaties worden maandelijks gerapporteerd aan de afdeling Beheer via een ‘was-wordt’ systematiek, voor verwerking in de beheerkaarten en in het beheersysteem.
Doel is 95% van het beheersysteem op orde te hebben. Hiervoor wordt door de afdeling beheer om het jaar een 6e deel van de stad gecontroleerd op de juistheid van de beheergegevens. Daarnaast worden mutaties uit projecten en andere wijzigingen doorlopend ingevoerd.
Protocol zorgplicht wijkbossen, struwelen en parken
De veiligheidscontrole van de wijkbossen en struwelen wordt in principe 1x per 5 jaar uitgevoerd, voorafgaand aan de dunnings ronde om zo één werkgang te houden. Bij struwelen die 1x in de 3 jaar worden gesnoeid is de veiligheidscontrole 1x in de 6 jaar om één werkgang te houden. Wanneer individuele bomen of vakken extra aandacht behoeven kan de controle vaker gedaan worden. De controle wordt uitgevoerd door een vakbekwaam medewerker. Controle vindt plaats per vak, waarbij elke boom die een mogelijk risico kan vormen voor paden, wegen en speelplekken, visueel wordt gecontroleerd. Bomen waar veiligheidsmaatregelen voor nodig zijn worden gemarkeerd en geregistreerd, waarna de benodigde maatregelen kunnen worden uitgevoerd.
De frequentie en de jaren wanneer de controle wordt uitgevoerd staan in het beheersysteem. Registratie gebeurd op vak niveau, en waar nodig op boomniveau. Ook wordt geregistreerd of de benodigde werkzaamheden zijn uitgevoerd.
activiteit | Verantwoordelijke / uitvoerende | tijd |
Jaarlijkse app wordt aangemaakt en gedeeld met WOH | Afdeling beheer / databeheer | augustus |
* Visuele controle op veiligheid van het vlak met bomen invoeren in app | WOH / vakbekwaam medewerker | Sept-dec |
Opdracht voor het uitvoeren van de maatregelen geven | WOH | Sept-maart |
uitvoeren maatregelen en uitgevoerde maatregelen invoeren in de app | WOH / aannemer | Sept-maart |
Doorgeven aan (data)beheer wanneer de app gevuld is en gereed voor archivering | WOH | april |
Archiveren van de appgegevens | Afdeling beheer / databeheer | mei |
* Noot: Voor de afdeling Bossen en Parken wordt de controle van vakken en randen die vaker gecontroleerd moeten worden omwille van de veiligheid (oude houtopstanden en langs drukken wegen en parken) jaarlijks extern uitgezet door de afdeling Beheer.
Uitvoering dagelijks onderhoud
Het dagelijks onderhoud wordt door WOH weggezet in bestekken waarin deels op beeld en deels op frequentie wordt gewerkt. Deze bestekken bevatten behalve groen ook andere werkzaamheden, bijvoorbeeld afval en vegen van de verharding.
De huidige opdracht is verdeeld in 6 bestek gebieden die elk een deel van de stad beslaan. Gemeentelijk groenbeheer draagt, naast zwerfvuil ruimen, in hoge mate bij om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen. Dit betreft meer dan 45% van het totaal aantal uren in de bestekken. Daarnaast verricht een bedrijf met werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt werkzaamheden in de bossen en de parken. De bestekken hebben een looptijd van 3 jaar(vanaf 1-1-2019) met aansluitend de mogelijkheid tot vijfmaal een jaar verlenging.
Werkplanning
De werkplanning wordt gegenereerd uit de gegevens die in het beheersysteem zijn opgeslagen. Naast gegevens over beheertypen staan hierin ook beschreven maaifrequenties, niveaus beeldkwaliteit en andere parameters in de in de werkbestekken worden gebruikt. Ook de meerjarenplanningen, gegevens over in welk jaar werkzaamheden plaats gaan vinden (cyclisch onderhoud dunning struwelen en snoeiplanning) of type werkzaamheden (uitmaaien of schoffelen) zijn in het beheersysteem opgenomen.
Afhandeling meldingen
Meldingen, vragen en klachten over het groen komen telefonisch of via de website van de gemeente binnen. Ze worden sinds 1-1-2020 geregistreerd in een digitaal systeem (Fixi) waarin alle meldingen, ook over andere aspecten van de openbare ruimte, worden opgeslagen. Wijkonderhoud handelt deze meldingen af.
Omgang met invasieve exoten
Exoten zijn organismen die van nature niet in de omgeving horen waar ze wel leven. Ze zijn, vaak door de mens, met of zonder opzet geïntroduceerd. Deze soorten kunnen invasief gedrag vertonen. Een soort kan tot de invasieve exoten of plaagsoort worden gerekend wanneer het schade aanricht aan de natuur of maatschappij, de omgang met de verschillende invasieve soorten wordt in bijlage 8 beschreven.
Waar mogelijk wordt ook met andere terreineigenaren overlegd, wanneer invasieve exoten op hun terrein groeien. Ook wordt voorlichting gegeven en advies aan inwoners over invasieve exoten.
In 2019 is een meerjarenproject gestart waarvoor apart geld is vrijgemaakt voor de bestrijding van de Japanse duizendknoop, reuzenbalsemien en reuzenberenklauw, dit project loopt in deze beheerperiode door.
Groot onderhoud
De programmering voor vlakgroen is gebaseerd op de technische kwaliteit, intensiteit beheerkosten, functionaliteit en samenhang met lopende projecten. De technische levensduur, met de aanname dat een plantvak na een x aantal jaar versleten is wordt niet door de gemeente Arnhem als maatstaf gebruikt. Groen leeft en houdt zich niet rechtlijnig aan een slijtage norm, daarnaast blijken vaker dat functiewijzigingen en samenloop met projecten noodzaak geven tot vervanging. Het vervangen van beplanting gebeurt vaak in samenloop met projecten die vanuit andere disciplines worden uitgevoerd, waarbij het groen mee lift.
Inboet
Kleinschalige inboet wordt door WOH gedaan op basis van meldingen van de aannemer, klachten of eigen waarnemingen tijdens het werk. Door de jaren heen is ook de meer grootschalige inboet, het renoveren, door wijkonderhoud uitgevoerd. Voor deze inboet is geen budget in de begroting dagelijks onderhoud opgenomen. Uitvoering vindt plaats op basis van meevallers en putten uit andere middelen. De groot onderhoud budgetten van de wijken zijn hier ook voor bedoeld, maar worden daar niet altijd voor ingezet. Er is behoefte aan een gestructureerde aanpak met monitoring van de inboet met bijbehorende budgetten. Ook om meer inzicht te krijgen in de jaarlijkse inboet en vervangingen.
Bewonersparticipatie
Het onderhouden van openbaar groen door vrijwilligers wordt gestimuleerd. Voorwaarde is daarbij wel dat het onderhouden groen openbaar blijft (het mag niet voor privé doeleinden worden ingericht) en dat het binnen het beleid valt. De participatie in het groen kan verschillen, van het onderhouden van één boomspiegel, tot het onderhouden van hele fruitboomgaarden in werkgroepverband. De aanvragen voor het onderhouden van bijenveldjes zijn op dit moment populair.
Communicatie
Eerste aanspreekpunt voor vragen en klachten over het groen is de afdeling WOH. Zij onderhouden ook de contacten met wijkplatforms, buurtverenigingen, schouwgroepen, belangengroepen en de vrijwilligers die werkzaamheden in het groen uitvoeren. Daarnaast is er een communicatiekalender waarin jaarlijkse thema's onder de aandacht worden gebracht via sociale media of de krant.
Groenbeheer voor derden
In zeer beperkte mate voert de afdeling WOH ook groenwerkzaamheden uit voor andere terreineigenaren. Dit betreft dan echter altijd terreinen met een maatschappelijke doelstelling, zoals schoolterreinen. En er moet een specifieke reden voor zijn. De gemaakte onderhoudskosten worden door de terreineigenaren betaald.