Taken, rollen en verantwoordelijkheden
Het groenbeheer in dit beheerplan valt onder het Cluster Openbare Ruimte. Het Cluster Openbare Ruimte richt zich op beheer en onderhoud van de bestaande openbare ruimte. De taak: Arnhem schoon, heel en veilig houden. Binnen het cluster zijn verschillende afdelingen hierbij betrokken, zo ook voor het beheer en onderhoud van het groen in de stad. Ook buiten het cluster zijn afdelingen betrokken. Dit vraagt om duidelijke afspraken over rollen, verantwoordelijkheden en taken binnen het cluster, clusters onderling maar ook een heldere communicatie naar burgers van de stad.
In dit hoofdstuk worden de afdelingen benoemd die met elkaar verantwoordelijk zijn voor het beheer en onderhoud van het groen. Van deze afdelingen wordt uiteen gezet wie waarvoor verantwoordelijk is op het gebied van vlakgroen.
Wijkonderhoud
Het verzorgen van het dagelijks onderhoud van het groen in de openbare ruimte. Onder het begrip ‘dagelijks onderhoud’ vallen werkzaamheden als het maaien, snoeien, dunning, onkruidbestrijding, reiniging, vegen, kleine reparaties, etc. Binnen het groen onderhoud valt het overgrote deel van de werkzaamheden binnen het dagelijks onderhoud.
Daarnaast is de afdeling accountmanager openbare ruimte richting bewoners en bedrijven.
Taken:
-
Het (laten) uitvoeren van het dagelijks onderhoud voor groen in de openbare ruimte.
-
Het opstellen van de onderhoudsbestekken.
-
Het opstellen van de werkplannen voor de uitvoering.
-
Toezicht houden op het onderhoud van het groen in de openbare ruimte.
-
Zij is voor het cluster het 1e aanspreekpunt voor bewoners en bedrijven en handelt de meldingen over de openbare ruimte af.
-
Beheerder en opsteller van onderhoudscontracten met bedrijven en bewoners.
-
Doorgeven van de mutaties voor het beheersysteem van de door wijkonderhoud zelf uitgevoerde wijzigingen.
Teams Leefomgeving (Cluster Wijken en Dienstverlening)
In het kader van het programma Van Wijken Weten zijn de teams Leefomgeving gevormd. Deze wijkteams werken onder meer intensief samen met de Sociale wijkteams.
Het 'concept' van wijksturing wordt de komende jaren verder ontwikkeld. Met de invoering van wijksturing wordt beoogd:
-
Meer inwoners meer invloed geven op de leefomgeving in hun wijk
-
Effectievere en efficiëntere oplossingen
-
Een groter zelf organiserend vermogen van inwoners
Voor het groen betekent dit Inzet van middelen in de wijken en aangeven van de prioritering. De stadsdeelmanager, team Leefomgeving en de Gebiedsbeheerder nemen gezamenlijk besluiten over de inrichting van het groen in de wijken. De afdeling beheer adviseert hierin op basis van de vastgestelde beleidskaders en ambities.
Beheer
De vak beheerders hebben inzicht in het beheer van alle objecten (assets) in de openbare ruimte. Zij weten wat er is (areaal), hoe het functioneert, wat de (technische) staat is en wat er moet gebeuren om de openbare ruimte in goede staat te houden of, zo nodig, te brengen.
Taken:
-
Beheercyclus doorlopen a.d.h.v. beheerplan (inventarisatie, inspectie, programmeren en onderhouden), met aandacht voor kosten, risico's en prestaties.
-
Het vertalen van de wettelijke kaders en vastgestelde beleidsdoelstellingen naar plannen op tactisch niveau met bijpassend beheer en begroting. En het sturen op de realisatie van deze doelstellingen.
-
Inzicht geven in kwaliteit en functioneren.
-
Advisering omtrent aangelegenheden van de assets aan ontwerpers, team leefomgeving en gebruikers.
-
Vertaling politieke keuzen naar de uitvoering, o.a. op gebied van veiligheid, leefbaarheid, duurzaamheid, betrouwbaarheid en esthetica.
-
Kennis borging en uitwisseling.
-
Beheren van de budgetten.
-
verantwoordelijk voor het digitale beheersysteem met de gegevens van het groenareaal.
-
Toetsen van plannen en voorgestelde wijzigingen op groengebied aan de vastgestelde beheerkaders en budgetten. Hieronder valt ook toetsen van aanvragen tot verkoop van in beheer zijnde terreinen.
-
Mutaties doorvoeren in het beheersysteem aan de hand van aangeleverde gegevens.
Programmeren
De afdeling is verantwoordelijk voor het formuleren van de beleidskaders en het opstellen en het uitvoeren van de integrale, gebiedsgerichte programmering van het beheer en onderhoud van de openbare ruimte.
De gebiedsbeheerders in de afdeling Programmeren zijn verantwoordelijk voor de advisering over en de uitvoering van de integrale, gebiedsgerichte programmering van het beheer en onderhoud van de openbare ruimte.
Taken:
-
Opdrachtgever van integrale projecten.
-
Afstemming met de beheerders over de integrale projecten.
-
Advisering over de integrale gebiedsgerichte programmering van beheer en onderhoud openbare ruimte.
-
Gereed melden projecten na overdracht voor mutatie in het beheersysteem.
-
De financiële en procesmatige advisering van integrale projecten in de afdelingen in het cluster.
De beleidsmedewerkers in de afdeling Programmeren adviseren het college en de organisatie over beleid op het gebied van milieu en openbare ruimte. En ze voert wettelijke taken uit.
Taken:
-
Zij geeft de strategische kaders en ambities af voor onder andere het groenbeheer, projecten en ontwerpen.
-
Zij legt de indicatoren vast waarop gemonitord en teruggekoppeld wordt ten behoeve van het aanscherpen van de kaders.
-
Voert de beleidsmonitoring en evaluatie uit.
-
Daarnaast is zij beheerder van NDFF (nationale Databank Flora en Fauna), een systeem waarin waarnemingen van flora en fauna worden vastgelegd.
Rol en taakverdeling parken.
De opgaven en input voor de parken wijken af van het stedelijk groen, zij hebben bijvoorbeeld beheervisies en de wettelijke bescherming en betrokkenheid van provincie en politiek liggen hier ook anders. In de parken worden door de afdelingen uitvoering, beheer en beleid samengewerkt, waarin iedere afdeling eindverantwoordelijk is voor de uitvoering van bepaalde taken. Deze verdeling is in bijlage 10 weergegeven.